DTZ: Cu un Guvern stabil ar putea avea loc mai multe tranzacţii imobiliare

Piaţa imobiliară a ajuns la un punct de stabilitate, în sensul că tranzacţiile de închiriere sau de achiziţie se realizează la preţuri realiste, iar în următoarele şase luni, după instalarea noului Guvern, ar putea avea loc mai multe tranzacţii, au declarat reprezentanţii DTZ.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 14:09
DTZ: Cu un Guvern stabil ar putea avea loc mai multe tranzacţii imobiliare

„Piaţa şi-a atins stabilitatea din punct de vedere al tranzacţiilor, pentru că acestea, atât închirierile cât şi vânzările, se realizează la preţuri realiste. Vedem cu optimism anul viitor, estimăm că vor fi mai multe tranzacţii, chiar au fost mai multe pe final de an. În următoarele şase luni, după alegeri care vor aduce un guvern stabil, cred că vom avea mai multe tranzacţii, atât achiziţii realizate de dezvoltatori, cât şi de către end-useri”, a declarat Mihnea Şerbănescu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară.

În opinia sa, de pe piaţa imobiliară au dispărut „aventurierii” sau „oportuniştii”, iar jucătorii care au mai rămas au planuri pe termen lung.

„Nu sunt nume noi de jucători care să vrea acum să intre pe piaţă, dar e posibil să avem surprise”, a adăugat Şerbănescu.

Pe piaţa de retail, Răzvan Sin, şeful departamnetului de profil din DTZ a arătat că acum focusul este în special pe Rusia şi Polonia, unde se fac foarte multe proiecte, nici din partea retailerilor neexistând un mare interes pentru România.

„Sunt multe lucruri care se fac în România mai ales în cazul dezvoltărilor existente, extinderi, modernizări, şi mai puţin pe partea de dezvoltări noi”, a explicat Sin.

Pe de altă parte, Mihnea Şerbănescu a adăugat că din punctul său de vedere nimic nu justifică diferenţele de preţ dintre activele imobiliare din România şi Polonia.

„Polonia este un model pentru Europa, dar faptul că în România faci o tranzacţie la un yield de 9%, iar în Polonia la unul de sub 6% nu se justifică, oricare ar fi problemele României”, a arătat Şerbănescu.

Numărul redus de tranzacţii care au loc cu proprietăţi din România, chiar şi la randamente mari, este explicat de reprezentanţii DTZ pe de o parte prin lipsa finanţării.

Din această cauză singurele tranzacţii de pe piaţa locală din acest an au fost realizate de dezvoltatori care au bani proprii, gen Skanska sau Interprime.

„Finanţarea este foarte scumpă, iar marjele la finanţare sunt foarte mari faţă de cele din Polonia, respectiv 4-5%+EURIBOR, faţă de 1,5-2,5% în Polonia. Pe de altă parte, există în continuare diferenţe foarte mari între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor, iar percepţia asupra riscului este net nefavorabilă României şi nimeni nu poate trece peste acest aspect”, au explicat reprezentanţii DTZ.

În acelaşi timp, Steve Watts, şeful DTZ pentru Europa Continentală, Orientul Mijlociu şi Africa, apreciază că România este o piaţă în creştere şi de aceea investitorii ar trebui să fie aici.

„Dacă aş fi investitor m-aş uita în zona la Cehia, Polonia şi România. În cazul României dacă ne uităm la potenţialul de creştere al pieţei de retail, la perspectiva de creştere economică, dar şi la rata şomajului, vom vedea că are toate şansele să crească mai mult decât Polonia. Dacă aş avea bani, România ar fi una dintre ţările la care m-aş uita cu atenţie”, a declarat Watts, recunoscând însă că în prezent investitorii sunt precuaţi în a-şi cheltui banii pe piaţa românească.

DTZ, parte a companiei UGL, aniversează în acest an 20 de ani de activitate pe piaţă imobiliară din România şi 10 ani de la afilierea la brandul global DTZ.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...