DTZ: Spaţiile industriale închiriate în primul trimestru au scăzut de 8 ori

Suprafaţa de spaţii industriale închiriată în România în primul trimestru a fost de 3.000 metri pătraţi, în scădere semnificativă de la 24.000 metri pătraţi tranzacţionaţi în perioada similară din 2011, potrivit DTZ Echinox, care remarcă o lipsă de activitate şi în dezvoltarea de noi proiecte.
Economica.net - lun, 07 mai 2012, 13:46
DTZ: Spaţiile industriale închiriate în primul trimestru au scăzut de 8 ori

„Nicio livrare nu a fost înregistrată în primul trimestru şi nu ne aşteptăm să vedem proiecte majore demarând în cursul acestui an, întrucât dezvoltatorii condiţionează iniţierea unei noi construcţii de semnarea unui contract de tip build-to-suit sau de o pre-închiriere semnificativă. În aceste condiţii, dezvoltările de tip build-to-suit vor rămâne principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

În ceea ce priveşte, suprafaţa închiriată în primele trei luni din 2012, aceasta a fost semnificativ mai mică decât în acelaşi interval din 2011, în condiţiile în care doar 3.000 mp s-au tranzacţionat în Bucureşti, reprezentând mai multe tranzacţii mici.

„Estimăm un nivel total al închirierilor oarecum inferior în 2012, asemănător celui din 2009 şi 2010. Potrivit datelor pe care le avem nu s-au raportat tranzacţii semnificative în principalele oraşe din ţară pe acest segment”, apreciază consultanţii DTZ.

În primul trimestru din 2011 suprafaţa închiriată a depăşit 20.000 mp în Bucuresti şi 4.000 mp în alte centre logistice din ţară.

Având în vedere aceste aspecte, consultanţii DTZ spun că în ciuda creşterii volumului tranzacţiilor înregistrate la finalul anului 2011 faţă de anul precedent, piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România este caracterizată încă de un stoc excedentar, fără schimbări semnificative ale gradului de neocupare, în primul trimestru.

În 2011 s-au finalizat aproximativ 70.000 mp de spaţii industriale şi logistice în România, din care 30.000 au fost dezvoltate speculativ. În Bucureşti, anul trecut nu au fost finalizate în Bucureşti nicio dezvoltare nouă sau extensie la un proiect existent.

Stocul total de spaţii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de mp în România la finalul anului 2011, din care 882.500 mp, respectiv 63% din stocul naţional, sunt concentraţi în Capitală.

Nivelul închirierilor de spaţii industriale şi logistice de clasă A şi B a atins cea mai mare cifră din 2008, respectiv 200.000 mp, din care 110.000 au fost tranzacţii încheiate în Bucureşti.

Totalul închirierilor în Bucureşti a evoluat de la 70.000 mp în 2009 la 110.000 mp în 2011. În alţi poli industrial-logistici, precum Ploieşti, Timişoara, Piteşti şi Braşov, absorbţia totală a crescut de la 30.000 mp în 2009 la peste 80.000 mp tranzacţionaţi în 2011.

În 2011, rata de neocupare pentru spaţii logistice şi industriale din Bucureşti s-a situat între 9% şi 12%, relevând o uşoară îmbunătăţire faţă de anii precedenţi. Primul trimestru din 2012 nu a adus schimbări semnificative de la acest nivel.

În ciuda activităţii intense din 2011, oraşe precum Timişoara, Arad şi Ploieşti au încă un grad de neocupare de aproximativ 15%.

„Având în vedere nivelul modest estimat al tranzacţiilor noi, dar şi faptul că nu s-au anunţat livrări noi până la sfârşitul anului, ne aşteptăm la o uşoară diminuare a ratei de neocupare pentru întreg anul 2012”, a declarat Rodica Târcavu, şeful departamentului industrial DTZ Echinox.

În ceea ce priveşte chiriile, acestea s-au menţinut la nivelul de 3.5-3,7 euro/mp/lună pentru suprafeţe de peste 5.000 mp. Pentru depozitele de clasă B, chiriile solicitate variază între 2,5 şi 3 euro/ mp/ lună. Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimează un nivel constant al chiriilor, fiind posibilă chiar o scădere, în funcţie de evoluţia contextului economic al zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...