DTZ: Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ nici în 2013

Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ în 2013, urmând trendul din acest an, când în primele nouă luni a fost livrată o suprafaţă de doar 15.000 de metri pătraţi şi nici nu se întrevăd începeri de noi proiecte, potrivit DTZ.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 10:47
DTZ: Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ nici în 2013

Astfel, stocul total s-a menţinut la circa 1,4 milioane de metri pătraţi, din care aproape 900.000 de metri pătraţi sunt concentraţi în Bucureşti.

În primele şase luni ale anului nu au fost finalizate noi spaţii industriale şi logistice în Bucureşti, doar în trimestrul al treilea fiind livrată o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, reprezentând extensia depozitului companiei de logistică DSV în cadrul parcului logistic West Park, situat la 13 km de Bucureşti, pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti.

„Până la finele anului 2012 în Capitală nu se aşteaptă demararea unui nou proiect, iar pentru 2013 nu estimăm o creştere semnificativă a stocului de spaţii industriale şi logistice moderne”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

În ceea ce priveşte volumul închirierilor, comparativ cu 2011, când s-a înregistrat un record al ultimilor trei ani, în primele nouă luni din 2012 suprafaţa tranzacţionată s-a diminuat, ajungând la nivelul înregistrat în 2009, comparabil cu 2004, când chiriaşii au fost foarte precauţi.

Astfel, în intervalul ianuarie-septembrie 2012 volumul închirierilor a atins un nivel de aproximativ 45.000 metri pătraţi în Bucureşti. Lista celor mai semnificative tranzacţii include 15.000 mp situaţi în parcul logistic deţinut de Portland Trust închiriaţi de DSV şi 5.000 mp în Phoenix Logistics Park (Aviva), închiriaţi de către DB Schenker.

„Deşi contextul acestui an a fost unul deosebit de provocator, am remarcat recent interesul a numeroase companii din diferite sectoare- logistică, retail, telecom şi farmaceutic- de a se extinde sau de a pătrunde pe piaţa din România. Suntem, aşadar, optimişti ca anul 2013 va aduce o dinamizare în ceea ce priveşte cererea de spaţii logistice şi industriale”, a declarat Rodica Târcavu, director al departamentului industrial din cadrul DTZ Echinox.

Rata de neocupare pentru depozite industriale şi logistice de clasa A situate în Bucureşti a rămas constantă în primele nouă luni ale anului 2012, încadrându-se între 10 şi 13%.

În oraşe precum Timişoara, Arad şi Ploieşti, importante centre logistice, rata de neocupare rămâne încă ridicată, situându-se la valori între 13 şi 15%.

„Având în vedere estimările în ceea ce priveşte nivelul scăzut de închirieri pentru 2012, corelat cu lipsa unor livrări de spaţii noi, până la sfârşitul anului anticipăm că rata de neocupare va rămâne constantă”, se menţionează în comunicat.

Chiriile solicitate variază între 2,5 şi 3 euro/mp/lună pentru depozitele de clasă B, remarcându-se o mai mare flexibilitate a proprietarilor de spaţii logistice în relaţia cu acele companii care şi-au restrâns activitatea şi/sau şi-au redus considerabil costurile operaţionale.

„Până la finele acestui an, estimăm că nivelul chiriilor va rămâne constant”, adaugă sursa citată.

DTZ Echinox, parte a companiei UGL, asigură servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari, pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...