DTZ: Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ nici în 2013

Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ în 2013, urmând trendul din acest an, când în primele nouă luni a fost livrată o suprafaţă de doar 15.000 de metri pătraţi şi nici nu se întrevăd începeri de noi proiecte, potrivit DTZ.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 10:47
DTZ: Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ nici în 2013

Astfel, stocul total s-a menţinut la circa 1,4 milioane de metri pătraţi, din care aproape 900.000 de metri pătraţi sunt concentraţi în Bucureşti.

În primele şase luni ale anului nu au fost finalizate noi spaţii industriale şi logistice în Bucureşti, doar în trimestrul al treilea fiind livrată o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, reprezentând extensia depozitului companiei de logistică DSV în cadrul parcului logistic West Park, situat la 13 km de Bucureşti, pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti.

„Până la finele anului 2012 în Capitală nu se aşteaptă demararea unui nou proiect, iar pentru 2013 nu estimăm o creştere semnificativă a stocului de spaţii industriale şi logistice moderne”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

În ceea ce priveşte volumul închirierilor, comparativ cu 2011, când s-a înregistrat un record al ultimilor trei ani, în primele nouă luni din 2012 suprafaţa tranzacţionată s-a diminuat, ajungând la nivelul înregistrat în 2009, comparabil cu 2004, când chiriaşii au fost foarte precauţi.

Astfel, în intervalul ianuarie-septembrie 2012 volumul închirierilor a atins un nivel de aproximativ 45.000 metri pătraţi în Bucureşti. Lista celor mai semnificative tranzacţii include 15.000 mp situaţi în parcul logistic deţinut de Portland Trust închiriaţi de DSV şi 5.000 mp în Phoenix Logistics Park (Aviva), închiriaţi de către DB Schenker.

„Deşi contextul acestui an a fost unul deosebit de provocator, am remarcat recent interesul a numeroase companii din diferite sectoare- logistică, retail, telecom şi farmaceutic- de a se extinde sau de a pătrunde pe piaţa din România. Suntem, aşadar, optimişti ca anul 2013 va aduce o dinamizare în ceea ce priveşte cererea de spaţii logistice şi industriale”, a declarat Rodica Târcavu, director al departamentului industrial din cadrul DTZ Echinox.

Rata de neocupare pentru depozite industriale şi logistice de clasa A situate în Bucureşti a rămas constantă în primele nouă luni ale anului 2012, încadrându-se între 10 şi 13%.

În oraşe precum Timişoara, Arad şi Ploieşti, importante centre logistice, rata de neocupare rămâne încă ridicată, situându-se la valori între 13 şi 15%.

„Având în vedere estimările în ceea ce priveşte nivelul scăzut de închirieri pentru 2012, corelat cu lipsa unor livrări de spaţii noi, până la sfârşitul anului anticipăm că rata de neocupare va rămâne constantă”, se menţionează în comunicat.

Chiriile solicitate variază între 2,5 şi 3 euro/mp/lună pentru depozitele de clasă B, remarcându-se o mai mare flexibilitate a proprietarilor de spaţii logistice în relaţia cu acele companii care şi-au restrâns activitatea şi/sau şi-au redus considerabil costurile operaţionale.

„Până la finele acestui an, estimăm că nivelul chiriilor va rămâne constant”, adaugă sursa citată.

DTZ Echinox, parte a companiei UGL, asigură servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari, pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...