DTZ: Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ nici în 2013

Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ în 2013, urmând trendul din acest an, când în primele nouă luni a fost livrată o suprafaţă de doar 15.000 de metri pătraţi şi nici nu se întrevăd începeri de noi proiecte, potrivit DTZ.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 10:47
DTZ: Stocul de spaţii industriale şi logistice nu va creşte semnificativ nici în 2013

Astfel, stocul total s-a menţinut la circa 1,4 milioane de metri pătraţi, din care aproape 900.000 de metri pătraţi sunt concentraţi în Bucureşti.

În primele şase luni ale anului nu au fost finalizate noi spaţii industriale şi logistice în Bucureşti, doar în trimestrul al treilea fiind livrată o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi, reprezentând extensia depozitului companiei de logistică DSV în cadrul parcului logistic West Park, situat la 13 km de Bucureşti, pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti.

„Până la finele anului 2012 în Capitală nu se aşteaptă demararea unui nou proiect, iar pentru 2013 nu estimăm o creştere semnificativă a stocului de spaţii industriale şi logistice moderne”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară.

În ceea ce priveşte volumul închirierilor, comparativ cu 2011, când s-a înregistrat un record al ultimilor trei ani, în primele nouă luni din 2012 suprafaţa tranzacţionată s-a diminuat, ajungând la nivelul înregistrat în 2009, comparabil cu 2004, când chiriaşii au fost foarte precauţi.

Astfel, în intervalul ianuarie-septembrie 2012 volumul închirierilor a atins un nivel de aproximativ 45.000 metri pătraţi în Bucureşti. Lista celor mai semnificative tranzacţii include 15.000 mp situaţi în parcul logistic deţinut de Portland Trust închiriaţi de DSV şi 5.000 mp în Phoenix Logistics Park (Aviva), închiriaţi de către DB Schenker.

„Deşi contextul acestui an a fost unul deosebit de provocator, am remarcat recent interesul a numeroase companii din diferite sectoare- logistică, retail, telecom şi farmaceutic- de a se extinde sau de a pătrunde pe piaţa din România. Suntem, aşadar, optimişti ca anul 2013 va aduce o dinamizare în ceea ce priveşte cererea de spaţii logistice şi industriale”, a declarat Rodica Târcavu, director al departamentului industrial din cadrul DTZ Echinox.

Rata de neocupare pentru depozite industriale şi logistice de clasa A situate în Bucureşti a rămas constantă în primele nouă luni ale anului 2012, încadrându-se între 10 şi 13%.

În oraşe precum Timişoara, Arad şi Ploieşti, importante centre logistice, rata de neocupare rămâne încă ridicată, situându-se la valori între 13 şi 15%.

„Având în vedere estimările în ceea ce priveşte nivelul scăzut de închirieri pentru 2012, corelat cu lipsa unor livrări de spaţii noi, până la sfârşitul anului anticipăm că rata de neocupare va rămâne constantă”, se menţionează în comunicat.

Chiriile solicitate variază între 2,5 şi 3 euro/mp/lună pentru depozitele de clasă B, remarcându-se o mai mare flexibilitate a proprietarilor de spaţii logistice în relaţia cu acele companii care şi-au restrâns activitatea şi/sau şi-au redus considerabil costurile operaţionale.

„Până la finele acestui an, estimăm că nivelul chiriilor va rămâne constant”, adaugă sursa citată.

DTZ Echinox, parte a companiei UGL, asigură servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari, pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că pandemia de COVID-19 nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile, ci şi structura socială, arătând că e nevoie de soluţii în......
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Compania Philip Morris International (PMI) a anunțat vineri că, în urmă Adunării Generale a Acționarilor care a avut ...
Datele personale ale clienţilor europeni ai Microsoft vor fi stocate pe teritoriul UE
Datele personale ale clienţilor europeni ai Microsoft vor fi stocate pe teritoriul UE
Microsoft anunţă că toti clienții comerciali sau cei din sectorul public din UE vor putea să proceseze și să-și stocheze ...
România înregistrează 350 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 350 de focare active de pestă porcină africană
Un număr de 350 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active vineri pe teritoriul României, fiind afectate ...