Banii pentru POSDRU rămân la UE: licitaţia de 10 mil. euro pentru verificarea POSDRU, suspendată

Autorităţile din Ministerul Muncii au organizat o licitaţie cu miză de peste 10 milioane de euro, din bani europeni, mai exact din POSDRU, pentru verificarea proiectelor cofinanţate tot prin POSDRU, program aflat acum în presuspendare. Licitaţia a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 11:38
Banii pentru POSDRU rămân la UE: licitaţia de 10 mil. euro pentru verificarea POSDRU, suspendată

Contractul cu probleme care depăşeşte 10 milioane de euro este finanţat în principal prin POSDRU şi vizează, în esenţă, verificarea proiectelor care sunt finanţate prin acelaşi program (POSDRU).

ECONOMICA.NET a scris pe 27 august despre licitaţia organizată de Ministerul Muncii, în calitate de autoritate contractantă, pentru atribuirea unui contract de peste 10 milioane de euro care vizează asistenţă tehnică pentru DG AMPOSDRU, cu scopul realizării verificărilor la faţa locului, monitorizării ex-post şi vizitelor speciale privind operaţiunile finanţate în cadrul POSDRU. Anunţul de participare la licitaţie a fost publicat în SEAP sub numărul 138417 (din 25 august 2012).

Contractul de achiziţie publică, estimat la peste 46,24 de milioane de lei, fără TVA, este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), în proporţie de 75% şi de la bugetul de stat, în proporţie de 25%.

Reamintim că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), din cadrul Ministerului Muncii şi Organismele Intermediare (OI) sunt organismele responsabile cu implementarea POSDRU în ţara noastră.

Contractul prevede  „consolidarea capacităţii AMPOSDRU şi OI-urilor POSDRU pentru realizarea verificărilor de management, precum şi realizarea efectivă a verificărilor la faţa locului pentru proiectele cofinanţate din FSE în cadrul axelor prioritare 1-6 ale POSDRU 2007-2013, respectiv verificarea faptului că produsele şi serviciile cofinanţate sunt furnizate şi verificarea faptului că toate cheltuielile declarate de beneficiari pentru operaţiuni au fost realizate efectiv şi că sunt în conformitate cu regulile comunitare şi nationale”, potrivit anunţului de participare publicat în SEAP.

Contactul urma să fie atribuit prin licitaţie restrânsă accelerată ofertantului cu cel mai mic preţ.

O firmă din Bucureşti contestă licitaţia

Concret, pe 4 septembrie, firma SC Trend Design Development din Capitală a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), organismul abilitat să soluţioneze contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de atribuire,  documentaţia de atribuire a contractului de peste 10 milioane de euro, documentaţie elaborată desigur de autoritatea contractantă, adică Ministerul Muncii. Firma a solicitat, printre altele, suspendarea procedurii.

Ce a decis Consiliul

Pe 5 septembrie, CNSC a admis suspendarea procedurii de atribuire.
Decizia Consiliului, aici.

POSDRU, programul cu cele mai multe şi mari probleme, e în pre-suspendare. Mai avem o lună la dispoziţie să remediem problemele semnalate de CE

Amintim că pe 20 februarie, Ministerul Afacerilor Europene a primit scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care a fost anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Pe 3 septembrie, Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, declara: „În momentul de faţă suntem într-o perioadă de presuspendare și este esențial să evităm ca plățile să fie suspendate”.

Amintim că pe 7 august, România a primit o scrisoare de presuspendare a plăţilor în cadrul POSDRU din partea Comisiei Europene (CE). Aceasta înseamnă că AM POSDRU trebuie să remedieze deficienţele constatate de Comisia Europeană la POSDRU, pentru evitarea suspendării plăţilor, până pe 6 octombrie.
„În acest moment, avem o presuspendare a POSDRU, adică două luni de la primirea scrisorii pentru a remedia disfuncţionalităţile. Misiunea Ministerului Muncii este aproape imposibilă”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Răzvan Cotovelea pe 3 septembrie, în conferinţa organizată de Ministerul de resort, potrivit Mediafax, citat de ECONOMICA.NET.

Problemele POSDRU

Una din problemele majore identificate la nivelul AMPOSDRU constă în faptul că, în perioada 2010-2011, pentru aproximativ 1.700 de proiecte, cu valoare aproximativă de peste 200 milioane de euro, s-au făcut finanţări din bugetul de stat, însă nu s-au transmis mai departe cereri de rambursare ale sumelor plătite către Comisia Europeană, spunea Ministrul Muncii pe 3 septembrie.
“Suntem în prezent în situaţia de a remedia în 2 luni ceea ce s-a stricat în 2 ani şi jumătate, din incompetenţă sau, înclin să cred, rea-voinţă. Sunt revoltată că România nu a putut beneficia de aceşti bani”, a mai declarat Mariana Câmpeanu.
Până în acest moment, 589.324 de persoane au beneficiat de instruire prin programe POSDRU, adică 35,71% din totalul asumat în cadrul obiectivului general al POSDRU 2007 – 2013.

Procentul plăţilor efectuate către beneficiari, raportat la alocarea UE din POSDRU pe toată perioada de programare 2007-2013 reprezintă, în acest moment, 29,27%, iar gradul de absorbţie este de 7,73%.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...