Update: Reacția Coca-Cola. Compania susține că unele rețete pot fi adaptate din motive legitime. România cere statelor UE să verifice etichetele a trei sortimente de Fanta, brand din portofoliul Coca-Cola. Există suspiciuni de dublu standard de calitate

Update: Coca-Cola a reacționat la 24 de ore după publicarea acestui articol prin transmiterea unui scurt comunicat în care își prezintă poziția față de suspiciunile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor cu privire la standardul dublu de calitate practicat în fabricarea Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie.
Ion Dobreanu - joi, 12 ian. 2023, 18:34
Update: Reacția Coca-Cola. Compania susține că unele rețete pot fi adaptate din motive legitime. România cere statelor UE să verifice etichetele a trei sortimente de Fanta, brand din portofoliul Coca-Cola. Există suspiciuni de dublu standard de calitate

Grupul anunță că încă din luna iunie 2022 cooperează ANPC în această chestiune și va continua să ofere argumente și dovezi pentru a fundamenta poziția sa în raport cu acuzațiile aduse în cadrul acestei investigații.

„Suntem dedicați angajamentului nostru ferm de a le oferi consumatorilor băuturi la cele mai înalte standarde de calitate, în fiecare țară în care activăm. Totodată, unele rețete pot fi adaptate din motive legitime, cum ar fi reglementările locale sau preferințele consumatorilor, în conformitate cu legislația în vigoare. Asigurăm transparenţă totală în privința ingredientelor și a valorilor nutriționale din produsele noastre, oferindu-le consumatorilor informații clare, atât pe ambalaje, cât și online (pe website-ul www.coca-cola.ro), aceștia având astfel posibilitatea de a alege informat”, se mai precizează în comunicat.

Știrea inițială

ANPC, care suspicionează Coca Cola că a pus pe piață băuturi răcoritoare sub brandurile Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie cu dublu standard de calitate, a cerut statelor membre să verifice, alături de România, eventuala încălcare a Directivei Europene din 2019 ce reglementează acest aspect. În cazul în care se va stabili că a avut loc încălcarea legislației la nivel trasfrontalier, producătorul riscă o amendă de până la 4 % din cifra de afaceri a companiei producătoare și distribuitoare, ceea ce, doar în cazul României, s-ar putea ridica la peste 20 de milioane de euro.

În urmă cu cinci luni, România, prin Autoritatea Națională pentrru Protecția Consumatorilor (ANPC), a transmis o alertă, în cadrul sistemul Internal Market Information al Comisiei Europene, solicitând verificarea, în statele membre ale Uniunii Europene, a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie.

Drept urmare, pe 12 ianuarie 2023, țara noastră a solicitat inițierea unei acțiuni coordonate de către România, la nivelul UE, de verificare comună, împreună cu autoritățile competente din alte state membre, care au atribuții de identificare a presupusei încălcări, pe scară largă, a prevederilor Directivei nr. 2161/2019. Acest inițiativă reprezintă, practic, un pionierat în depistarea și combaterea, ca practică comercială incorectă, a calității diferențiate – așa-numitul ”dublu standard” – pentru cele trei produse consumate, în cantitate mare, de către cetățenii europeni.

Solicitarea României vine în contextul în care, în cursul analizelor  ANPC, a etichetelor acestor produse comercializate pe teritoriul UE, în cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr/îndulcitori, conținutul de suc de portocale este următorul:

  • sub 5 %, în 3 state membre,
  • 5%, în 13 state membre,
  • 6 %, în 4 state membre,
  • 8 %, în 3 state membre,
  • 12 %, în 2 state membre,
  • 20 %, în 2 state membre.

În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conținutul de suc de portocale diferă astfel:

  • 3%, în 10 state membre,
  • 4%, în 5 state membre,
  • 7%, în 2 state membre,
  • 8 %, într-un stat membru,
  • 12 %, într-un stat membru.

În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conținutul de suc de lămâie diferit, astfel:

  • 1 %, în 3 state membre
  • 3%, în 5 state membre
  • 6%, în 4 state membre
  • 12 %, într-un stat membru.

De asemenea, au fost înregistrate diferențe semnificative privind utilizarea sau nu, la aceste trei produse, a anumitor aditivi cu proprietate de colorare și utilizarea diferențiată de ingrediente, față de formula generală.

Există diferențe și în ceea ce privește variantele de îndulcire, în cazul produselor din gama Fanta Portocale, la nivelul UE, și anume:

  • conținut exclusiv de zahăr, la 5 state membre;
  • amestec de zaharuri și îndulcitori, la 15 state membre;
  • utlizarea siropului de fructoză-glucoză, la 2 state membre;
  • utilizarea amestecului de zahăr și a siropului de fructoză-glucoză, într-un stat membru;
  • utilizarea siropului de fructoză-glucoză și a îndulcitorilor, în 4 state membre.

Tot din analizarea etichetelor de pe produsele din gama Fanta Portocale, a rezultat că se utilizează diferențiat, ingrediente cu rol de colorare, la nivel comunitar, după cum urmează:

  • concentratul de morcovi, în 2 state membre;
  • coloranți, într-un stat membru;
  • caroten, în 24 de state membre.

”În primul meu mandat de președinte al Autorității, în anul 2019, am invitat reprezentanții instituțiilor similare din toate statele europene, pentru a le arăta că dublul standard există. Am fost singura țară ce a putut pune pe masă produse ale unor mărci celebre, cu rețete diferite, având eticheta identică. Unul dintre produsele date ca exemplu atunci, este cel de astăzi. Ni se transmitea, la acel moment, că există studii care arată că românilor nu le plac la fel de mult portocalele ca altor cetățeni europeni”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În cazul în care se va stabili că a avut loc încălcarea legislației la nivel trasfrontalier, se va proceda la sancționarea dublului standard, conform prevederilor legale în vigoare, cu amendă contravențională în cuantum de până la 4 % din cifra de afaceri a companiei producătoare și distribuitoare, ceea ce, doar în cazul României, s-ar putea ridica la peste 20 de milioane de euro.

Ce conține Fanta în România

Acțiunea de control a ANPC  fost realizată ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public în mai multe perioade de timp, dar și analizării situației de fapt de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Problema calității diferențiate a bunurilor a fost, de asemenea în atenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului încă de la început și în anul 2019 a efectuat în acest sens o analiză a 79 de produse alimentare care erau comercializate în Europa la acel timp, constatând diferențe între produsul vândut în vestul Europei și cel vândut pe piața românească în 18 cazuri.

Astfel, în cazul produsului FANTA Portocale (cu zahăr/ zahăr și îndulcitori), la un număr de 27 state membre ale Uniunii Europene conținutul de suc de portocale este următorul:

  • sub 5% suc de portocale – 3 state membre (11% din totalul statelor membre): Germania, Danemarca și Finlanda;
  • 5% suc de portocale – 13 state membre – (48% din totalul statelor membre): Austria, Bulgaria; România, Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia, Ungaria, Malta, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia;
  • 6% suc de portocale – 4 state membre – (15% din totalul statelor membre): Belgia, Luxemburg, Suedia și Olanda;
  • 8% suc de portocale – 3 state membre – (11% din totalul statelor membre): Irlanda, Portugalia și Spania;
  • 12% suc de portocale – 2 state membre – (7,5% din totalul statelor membre): Franța și Italia;
  • 20% suc de portocale – 2 state membre – (7,5% din totalul statelor membre): Cipru și Grecia.

Există diferențe în ceea ce privește și variantele de îndulcire în cazul produselor din gama Fanta Portocale la nivelul statelor membre și anume:

  • 18,5% dintre statele membre au mențiunea pe etichetă privind conținutul exclusiv de zahăr (5 state: Italia, Belgia, Luxemburg, Austria și Germania);
  • 55,5% dintre statele membre menționează utilizarea în lista de ingrediente a zahărului și îndulcitorilor (15 state: Cipru, Grecia, Suedia, Danemarca, Finalnda, Malta, Franța, Olanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Irlanda, Portugalia și Spania);
  • 7,5% dintre statele membre utilizează o eticheta în care există menționată utilizarea siropului de fructoză-glucoză (2 state: Bulgaria și Slovacia);
  • 3,7% dintre statele membre menționează utilizarea în lista de ingrediente a zahărului și siropului de fructoză-glucoză (1 stat: România);
  • În 14,8% dintre statele membre produsul are menționat în etichetă utilizarea siropului de fructoză-glucoză și a îndulcitorilor (4 state: Slovenia, Croatia, Cehia și Ungaria).

Tot din analizarea etichetelor aplicate pe produsul Fanta Portocale a rezultat că se utilizează în mod diferențiat ingrediente cu rol de colorare și anume:

  • În 7,4% dintre statele membre se utilizează concentratul de morcovi (2 state);
  • În 3,7% dintre statele membre nu se utilizează coloranti (1 stat);
  • În 88,9% dintre statele membre se utlizează colorantul caroten (24 de state).

Comparând produsele care conţin 5% suc de portocale comercializat în Malta, Austria şi România rezultă diferenţe si ale ordinii ingredientelor produsului „FANTA Portocale”, respectiv: în timp ce în Malta şi Austria lista ingredientelor cuprinde în ordine descrescătoare: apă, zahăr, suc de portocale din concentrat, dioxid de carbon, aditivi, în România ordinea ingredientelor din lista este: apă, zahăr, sirop de fructoză-glucoză, suc de portocale din concentrat, dioxid de carbon, aditivi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...