Duma aprobă suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară New START

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat miercuri un proiect de lege privind suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară New START (sau START III) încheiat cu SUA, la propunerea preşedintelui Vladimir Putin, relatează EFE şi Reuters.
AGERPRES - mie, 22 feb. 2023, 12:43
Duma aprobă suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară New START

Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la New START în discursul său de marţi cu privire la starea naţiunii, în timp ce preşedintele american Joe Biden a promis că va continua să sprijine şi să apere Kievul, în contextul în care vineri se împlineşte un an de la declanşarea ‘operaţiunii speciale militare’ a Moscovei în Ucraina.

Legea respectivă a fost adoptată în unanimitate şi va intra în vigoare după publicarea sa oficială.

Conform regulei propuse marţi de Putin în discursul său, rămâne la latitudinea preşedintelui rus personal să decidă în viitor dacă Moscova va reveni la respectarea obligaţiilor sale în cadrul acestui tratat privind controlul armelor, ultimul încă în vigoare între Rusia şi SUA.

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că, la ora actuală, nu există niciun fel de dialog între Rusia şi SUA şi ‘nu se ştie când acesta se va relua’.

El a adăugat că toate schimburile de informaţii şi toate elementele care se referă la activităţile de verificare legate New START vor fi fără efect pentru Rusia odată ce suspendarea tratatului va fi oficializată printr-un act legislativ.

Proiectul de lege votat de Duma urmează să fie validat marţi după-amiază la 15:00 (12:00 GMT) şi de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului) înainte de a fi semnat de şeful statului.

New START a fost semnat la Praga la 8 aprilie 2010 de către preşedinţii SUA şi Rusiei de la acea vreme, Barack Obama şi respectiv Dmitri Medvedev.

Tratatul limitează numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri, pe uscat, pe mare sau în aer.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că această decizie este un răspuns ‘aşteptat de mult timp’ la faptul că SUA şi NATO au declarat efectiv război Rusiei.

‘Această decizie ne-a fost impusă de războiul declarat de SUA şi alte ţări din NATO. Va avea o puternică rezonanţă în lume, în general, şi în SUA în particular’, susţine Medvedev într-o postare pe contul său de Telegram.

Medvedev a cerut, de asemenea, ca arsenalele nucleare ale Marii Britanii şi Franţei să fie incluse în viitoarele acorduri de control al armelor între Rusia şi Occident, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...