Dumitraşcu (OPSPI): ANRE ar trebui să îşi prezinte propunerile în dezbatere publică

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să îşi prezinte propunerile în dezbatere publică pentru ca normele sale să se încadreze în limitele competitivităţii, a declarat, marţi seara, la Realitatea TV, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 20:40
Dumitraşcu (OPSPI): ANRE ar trebui să îşi prezinte propunerile în dezbatere publică

„ANRE, ca reglementator, trebuie să fie în subordinea Parlamentului, care reprezintă poporul. Reglementările privind preţul gazelor trebuie privite prin prisma competitivităţii. E nevoie de reglementări la preţul gazelor pentru a deschide piaţa. România nu îşi poate asigura din resurse proprii întreg consumul, importând circa 30% din consumul de gaze. Dincolo de toate cifrele este nevoie, însă, de transparenţă”, a precizat şeful OPSPI.

ANRE ar putea stabili, miercuri, majorarea tarifelor de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat de la 1 iulie 2013, atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali.

„Dorim să avem o piaţă liberă, dar ANRE este stat în stat, nu văd nici o speranţă să ajungem la un dialog pentru a se vedea care sunt efectele acestor scumpiri în industrie. Şi în Uniunea Europeană au avut loc reglementări la preţul gazelor, dar s-a făcut treptat, din 2005, cu 2-3% pe an”, a spus Vasile Turcu, preşedintele Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultura, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM).

De asemenea, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Dumitru Chiriţă, a afirmat că la prezentarea raportului de activitate al ANRE pe anul 2012, ar fi votat pentru revocarea membrilor comitetului de reglementare.

„În momentul în care ANRE şi-a prezentat raportul de activitate pe 2012, aş fi votat pentru revocarea membrilor comitetului de reglementare. La ora actuală, nu avem însă posibilitatea legală de revocare a membrilor comitetului de reglementare. Cu toate că ANRE este sub controlul Parlamentului, nu avem normele care să ne permită revocarea. Lucrăm la un proiect de Lege în acest sens în Parlament”, a spus vicepreşedintele comisiei parlamentare, Dumitru Chiriţă.

Comisia Europeană a recomandat recent României respectarea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze, deşi Departamentul pentru Energie a transmis o scrisoare comisarului de profil, Gunther Oettinger, în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, acest calendar.

Departamentul pentru Energie a transmis comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, pe data de 10 mai 2013, o scrisoare în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor, în urma discuţiilor cu reprezentanţii consumatorilor industriali care şi-au exprimat punctul de vedere privind impactul calendarului de liberalizare a preţului gazelor, însă răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, se arata într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis AGERPRES în data de 11 iunie 2013.

„Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor”, potrivit Departamentului pentru Energie.

Funcţionarea pieţei de electricitate şi gaze naturale este reglementată de către Directivele europene, iar conform acestora, până la finele anului 2013 trebuie eliminate preţurile reglementate la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii noncasnici şi complet până la finele anului 2015 pentru consumatorii casnici.

Preţul gazelor naturale destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie 2013 cu 5 procente, potrivit calendarului de liberalizare asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, iar în 1 iulie ar trebui să mai crească cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie 2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...