Dumitru Costin: BNS a cerut, în Consiliul Naţional Tripartit, modificarea legislatiei privind salarizarea în companiile cu capital de stat

Blocul Naţional Sindical a solicitat miercuri, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru de Dialog Social, să fie pusă în discuţie, în regim de urgenţă, modificarea cadrului legislativ privind salarizarea în companiile cu capital de stat, a declarat Dumitru Costin.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 17:59
Dumitru Costin: BNS a cerut, în Consiliul Naţional Tripartit, modificarea legislatiei privind salarizarea în companiile cu capital de stat

‘Chiar astăzi, în cadrul reuniunii CNT pentru Dialog Social, de la care vin, BNS a insistat în întâlnirea cu primul ministru şi ceilalţi membri ai Guvernului ca, odată cu salarizarea în sectorul bugetar, să fie pusă în discuţie, în regim de urgenţă, nevoia de modificare a cadrului legislativ în ceea ce priveşte salarizarea în companiile cu capital de stat. Există probleme majore, generate de această legislaţie.(…) Trebuie să vă reamintesc faptul că, din păcate, din cauza acestor prevederi legale, am avut şi anul trecut şi în anii care s-au scurs, situaţii în care bugetele companiilor au fost aprobate în lunile octombrie sau noiembrie, pentru anul în curs, deci îngrozitor de târziu. Acest lucru a determinat blocarea negocierilor colective. Nu poţi fără un buget să faci negocieri colective’, a afirmat Costin într-o conferinţă de presă organizată împreună cu Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial.

Acesta a subliniat că întregul pachet legislativ trebuie regândit, deoarece, în caz contrar se riscă ‘perpetuarea acestor speţe’, ceea ce poate duce la revolte, reacţii sindicale etc.

‘Aşa cum v-am spus, am intervenit astăzi şi am cerut regândirea întregului pachet legislativ în regim de urgenţă pentru că altminteri riscăm perpetuarea acestor speţe, care să ducă, aşa cum s-a întâmplat recent, la revolte, la reacţii sindicale, nu numai în zona transporturilor, ci şi în zona energiei, în foarte multe alte domenii în care există firme cu capital de stat. Mai mult, aceste prevederi legislative sunt în măsură de a îngrădi negocierile colective, pentru că astăzi am ajuns ca în salarizarea din calea ferată să avem situaţii în care, indiferent de nivelul de pregătire, nivelul de studii, lucrul efectiv pe care îl face un lucrător din calea ferată, 60% din lucrători să fie plătiţi cu salariul minim’, a precizat licerul sindical.

El a menţionat că ‘incoerenţa’ existentă, ani în şir, ‘la nivel de vârf’ în Ministerul Transporturilor a dus la remanieri guvernamentale, fapt ce ‘a grevat’ asupra unor decizii majore în ceea ce priveşte dezvoltarea, reformarea, modernizarea sistemului de transport pe calea ferată.

‘Când m-am referit la faptul că suntem dependenţi de aprobarea acestor bugete nu putem uita faptul că ani în şir, şi datorită incoerenţei existente la nivel de vârf în Ministerul Transporturilor, incoerenţă ce a însemnat, printre altele, şi remanieri guvernamentale nenumărate, deci o multitudine de miniştri care s-au succedat în funcţie, niciunul ducându-şi la bun sfârşit un mandat întreg, toate aceste lucruri au grevat şi asupra unor decizii majore în ceea ce priveşte dezvoltarea, reformarea, modernizarea sistemului de transport pe calea ferată. Întârzieri uriaşe în utilizarea banilor europeni nerambursabili, în modernizarea infrastructurii de transport, în modernizarea parcului de locomotive şi vagoane, toate astea au dus astăzi la o situaţie extrem de complicată din punct de vedere al acestor companii.(…)’, a precizat Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, decizia Guvernului ca o mare parte din profit să fie distribuit sub formă de dividende la bugetul de stat afectează dezvoltarea companiilor cu capital de stat, cărora ‘nu le mai rămâne nimic pentru investiţii, dezvoltare, creşteri salariale’.

‘Vă aduceţi aminte, prin legea bugetului, pentru a colecta mai multe venituri, actualul Guvern a stabilit ca o parte importantă a profiturilor companiilor cu capital de stat să se facă dividende la bugetul de stat. Afectează şi astfel de decizii politice, asumate şi de Parlamentul României, până una alta, afectează evident dezvoltarea acestor companii. Astăzi l-am întrebat pe primul ministru ‘ce le pot spune eu, colegilor mei, salariaţi în diverse companii cu capital de stat, care au performat, au închis anul trecut cu profit, când li se iau toate resursele financiare, nu se lasă aproape nimic pentru investiţii, dezvoltare, creşteri salariale, iar banii se fac venituri la bugetul de stat, prin care se acordă, printre altele, şi creşteri salariale în sectorul bugetar. Nu trebuie să transformăm acest tip de politici în tensiuni suplimentare în piaţa muncii, între diverse categorii de salariaţi pe care îi are România’, a mai spus preşedintele BNS.

Acesta a subliniat că protestul spontan de la CFR SA din data de 22 martie nu a fost coordonat şi ‘executat’ de structurile sindicale, dar a precizat că, în cazul în care negocierile cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor vor eşua, vor fi declanşate acţiuni de protest, mergând până la oprirea lucrului pe calea ferată.

‘Aş dori să vă citesc dintr-un raport, pentru că am primit mai multe de la liderii noştri de sindicat, în zilele în care a apărut acel protest spontan din calea ferată. Evident, acel protest nu a avut legătură, nu a fost coordonat, ghidonat, executat de structurile sindicale, pentru că vă informăm că, în situaţia în care negocierile noastre vor eşua cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, cu conducerile executive ale companiilor de cale ferată, suntem pregătiţi să declanşăm acţiunile de protest, mergând până la oprirea lucrului în calea ferată, dar de această dată oprirea lucrului va fi făcută în condiţii de maximă legalitate, cu informarea tuturor beneficiarilor serviciilor pe care le prestează colegii noştri. Aş fi vrut să vă citesc unul dintre rapoarte, toate sunt cam în aceeaşi notă, în care liderii noştri ne informau despre reacţia salariaţilor, că acest protest spontan a fost declanşat ca urmare a nemulţumirilor cumulate în ultimii 27 de ani, dar în principal din cauza nivelului de salarizare şi a condiţiilor de muncă ce s-au degradat continuu. Aspectele vizează lipsa echipamentului individual de protecţie, oboseala, stresul acumulat, lipsa de personal şi a plăţii orelor suplimentare, pentru că restructurările de personal care s-au făcut în anii trecuţi în calea ferată s-au făcut fără un audit competent de resurse umane, pentru că au fost vizate exact zonele de activitate hard din calea ferată, talpa, acolo unde se fac activităţile de bază’, a mai spus Dumitru Costin.

Acesta a adăugat că, pe de altă parte, a existat o protecţie acordată diverselor categorii din calea ferată, posturi pe care, de regulă, se ajunge ‘cu protecţie politică’, în timp ce ‘acolo unde se duce greul’ s-au pierdut locuri de muncă.

‘În oglindă a existat o protecţie acordată diverselor categorii profesionale din calea ferată, unde de regulă, pe posturile alea se ajunge cu spate politic şi cu protecţie, însă acolo unde se duce greul în calea ferată s-au pierdut locuri de muncă. Şi activitatea de bază a acestor companii a fost afectată de lipsa resursei de personal, lipsa resursei de apă potabilă, lipsa mijloacelor de încălzire pe timp de iarnă, condiţii de muncă improprii în multe puncte de lucru, nedemne chiar pentru cele mai sărace tari din lume, în ciuda faptului că liderii de sindicat au sesizat în repetate rânduri Inspecţia Muncii pentru încălcarea prevederilor legale, pentru abuzurile care sunt făcute de managementul de vârf sau de managementul intermediar. Nu au existat la nivel de ţară reacţiile normale şi fireşti, pentru că, din păcate, de multe ori Inspecţia Muncii răspunde la stimuli politici’, afirmat preşedintele BNS.

El a adăugat că, investigaţiile interne ale conducerii companiilor din calea ferată legate de protestul spontan pot să ducă la escaladarea stării de tensiune şi atunci ‘nu garantează’ că nu va exista mai devreme de finele lunii viitoare ‘o reacţie cu consecinţe neplăcute’.

‘Deci, la sfârşitul lunii viitoare o să tragem linie. Între timp organizaţiile sindicale se pregătesc de organizarea acţiunilor de protest, în conformitate cu prevederile legale şi aş dori să fac un apel public la conducerile companiilor din calea ferată, care au declanşat anchete şi investigaţii interne privitoare la revoltă recent derulată. Recunoaştem că este dreptul domniilor lor, în conformitate cu prevederile legale, dar atragem atenţia că în acest climat de tensiune şi nemulţumire generalizată printre lucrătorii de cale ferată, această abordare a domniilor lor poate să escaladeze starea de tensiune, iar atunci nu garantăm că nu va exista mai devreme de sfârşitul lunii aprilie o reacţie cu consecinţe neplăcute atât asupra companiilor, cât şi asupra beneficiarilor de servicii de transport de cale ferată, de marfă sau de călători. Rugămintea este să nu abuzeze de această speţă, să găsim soluţii la masa tratativelor, calm, civilizat, pentru că altminteri riscăm să escaladăm starea de tensiune’, a avertizat Dumitru Costin.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...