Dumitru Costin: Dosarul „Valiza” trebuie reanalizat de LPF pe baza actualului regulament

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că dosarul "Valiza" va trebui reanalizat de către comisiile LPF ţinând cont de actualul regulament disciplinar, altfel orice decizie luată poate fi uşor contestată.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 16:05
Dumitru Costin: Dosarul

Regulamentul disciplinar actual prevede sancţiuni ce pot duce la retrogradarea echipelor, în cazurile de corupţie. Regulamentul valabil în mai 2008, care prevedea cel mult depunctarea echipelor în asemenea cazuri, a fost modificat după izbucnirea scandalului valizei cu bani de la Cluj-Napoca.

„Eu am fost atunci în comisia desemnată de Comitetul Executiv, alături de Constantin Anghelache, care acum e la Dinamo, şi am constatat că sunt vicii în evaluarea speţei. Şi pentru că nu aveam dreptul să cerem rejudecarea speţei, am cerut ca în momentul în care instanţa va lua o decizie subiectul să fie rediscutat. Singurul lucrul pe care puteam să-l facem era să-i executăm pe cei care au încălcat regulamentele, i-am dat afară pe domnii Daniel Florea (n.r. – preşdintele CAF) şi Valentin Epure. Acum, cazul este la ligă, în baza convenţiei anuale dintre FRF şi LPF, competenţele disciplinare sunt în curtea ligii. La ei e tot. Dar cazul trebuie judecat după regulamentul actual. Nu poţi să dai sancţiuni după o normă în vigoare în 2008. Eu nu am auzit ca în ţara asta, sub Constituţia asta să judeci după nişte norme juridice care erau în vigoare acum opt ani de zile. Chiar dacă speţa a avut loc atunci. Şi acum când s-a judecat, la ÎCCJ, chiar dacă s-au mai modificat legi, evaluarea şi sentinţa s-au luat după legile în vigoare acum. Nu acum opt ani. Nu există aşa ceva. Speţa asta a început în 2008, dar s-a judecat după legile actuale. Nu ai cum să judeci pe regulile de acum opt ani, pentru că e contestabilă la orice oră”, a mai spus Costin.

Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că dosarul „Valiza” va fi reanalizat de comisiile ligii pe baza regulamentului disciplinar de la data săvârşirii faptei, sezonul 2007/2008, care prevedea doar depunctarea.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de corupţie în fotbal, UEFA ar putea dicta sancţiuni împotriva echipei Steaua, campioana României. Totodată, dosarul „Valiza”poate fi acum reanalizat şi de comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal, ţinând cont că există o decizie definitivă a instanţei.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată cu şapte puncte de Comisia de Disciplină a FRF, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte după scandalul valizei cu bani de la Cluj-Napoca. Finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele de atunci al grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei.

Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Doar Becali şi Doboş au primit din partea CAF o suspendare de şase luni şi o penalitate de 200.000 de lei, fără a li se interzice accesul pe stadion.

Ţinând cont de diferenţele mari între deciziile primelor două instanţe şi cea a CAF, FRF a dispus înfiinţarea unei comisii de analiză a legalităţii hotărârilor pronunţate de organismele jurisdicţionale ale federaţiei în cazul valiza. Aceasta a ajuns la concluzia că au existat vicii de procedură la Comisia de Disciplină, în timp ce CAF şi-a încălcat propriul regulament în acest caz.

Comisia formată din Constantin Anghelache şi Dumitru Costin a prezentat, la 19 august 2008, Comitetului Executiv al FRF raportul referitor la legalitatea hotărârilor pronunţate de organismele FRF în cazul „Valiza”.

„Comisia de Disciplină a judecat corect pe baza declaraţiilor de la dosar, dar la un studiu mai atent, am constatat că la Comisia de Disciplină au existat nişte erori, ca să nu le spun omisiuni. În procesul verbal abundă prescurtările. A fost o eroare de procedură”, a declarat Anghelache, în urma unei conferinţe de presă.

El a adăugat că membrii CAF au încălcat propriul regulament: „La Curtea de Arbitraj pentru Fotbal am constatat încălcări ale regulamentului propriu de către CAF. Articolul 14 a fost încălcat. Dacă cele patru părţi implicate, Universitatea Cluj, Steaua, Gigi Becali şi Petre Marin au constituit o parte şi l-au nominalizat pe Daniel Florea, era necesar ca FRF, cea care a declanşat acest caz, să fie notificată şi să-şi desemneze propriul arbitru, conform regulamentului. Daniel Florea a omis să informeze FRF cu sau fără intenţie. Din cauza procedurilor pe care le-au încălcat s-a ajuns la schimbarea deciziei”.

În baza raportului, Comitetul Executiv al FRF a decis ca Daniel Florea, Valentin Epure şi Marian Lupu, membri ai Curţii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF), să fie revocaţi din cauza neregulilor constatate.

Te-ar mai putea interesa și
HONOR lansează seria HONOR 200. Telefonul este dispobil de astăzi în România pentru precomenzi
HONOR lansează seria HONOR 200. Telefonul este dispobil de astăzi în România pentru precomenzi
HONOR, brandul global de tehnologie cu cea mai rapidă creștere din Europa, a lansat noua serie HONOR 200 în cadrul unui eveniment de referință, desfășurat la hipodromul Longchamp din Paris. La......
Autostrada Bucureștiului A0: Aktor a așternut primul strat de asfalt pe 10,5 kilometri din lotul 3 Sud
Autostrada Bucureștiului A0: Aktor a așternut primul strat de asfalt pe 10,5 kilometri din lotul 3 Sud
Constructorul grec Aktor anunță că a ajuns la un progres de aproape 70% pe lotul 3 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0), ...
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale ...
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale ...
UE și Ucraina cer Azerbaidjanului să faciliteze tranzitul gazelor rusești care ar trebui să ajungă în statele din Europa Centrală
UE și Ucraina cer Azerbaidjanului să faciliteze tranzitul gazelor rusești care ar trebui să ajungă în statele din Europa ...
Uniunea Europeană şi Ucraina au cerut Azerbaidjanului să se implice în discuțiile cu Rusia referitoare la un acord de ...