Dunărea a depăşit cota de atenţie cu 12 centimetri la Galaţi. Vârful de viitură, în două zile

Economica.net
12 06. 2019
dunare_64083000

Potrivit acestuia, reprezentanţii ISU Galaţi verifică agenţii economici de la malul Dunării, care sunt pregătiţi să supraînalţe digurile de protecţie, folosind saci umpluţi cu nisip.

Deocamdată, nivelul Dunării nu a inundat spaţiul pietonal de pe faleza inferioară a fluviului, însă apa este foarte aproape de a intra în terasele şi restaurantele de pe mal.

„S-a atins cota de 572 de centimetri, cu plus 12 centimetri peste cota de atenţie. Aşteptăm un vârf de viitură în următoarele două zile. Suntem pregătiţi, monitorizăm creşterile cotelor fluviului Dunărea. Agenţii economici au fost verificaţi dacă au materiale de primă intervenţie şi au fost înştiinţaţi că în orice moment pot pune în aplicare planul de apărare propriu împotriva inundaţiilor”, a spus Chiriţă.

Nivelul crescut al Dunării nu pune, deocamdată, probleme de circulaţie în privinţa curselor de bac, acestea funcţionând după orarul normal.

„În momentul în care Dunărea creşte, noi ducem pasarele, le ridicăm cu ponton cu tot la apa mare pentru că avem cheu pentru apa mare ca să nu treacă maşinile prin apă”, a declarat şef de flotă Navrom Bac Galaţi, Grigore Crăciun.

Pe de altă parte, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a emis un aviz către navigatori potrivit căruia armatorii au obligaţia de a-i instrui pe comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş, astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita navigabilităţii, fiind interzisă producerea de valuri pentru a nu afecta digurile de protecţie.

„Se aduce la cunoştinţa navigatorilor că datorită situaţiei hidrologice actuale cu tendinţe de creştere a nivelului apei pe tot sectorul românesc al Dunării, care au condus la depăşirea cotei de atenţie/inundaţie între Baziaş şi Bara Sulina, toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteza redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor’, se spune în avizul către navigatori.

Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie.

Dunărea a atins un maxim istoric în iulie 2010, când nivelul fluviului, la Galaţi, a atins 687 de cm, cu 24 de cm peste anterioara cotă istorică, înregistrată în 2006. La acel moment, deşi se pusese problema evacuării populaţiei din cartierul gălăţean Valea Oraşului, nu s-a ajuns la această măsură, apele fiind ţinute sub control cu ajutorul digurilor supraînălţate cu saci umpluţi cu nisip.

Totodată, un minim istoric înregistrat în zona Galaţi a fost atins în 1921, când cota a fost de – 45 cm, adică, cu 45 cm sub nivelul Mării Negre.