Dunărea va atinge nivelul maxim la Viena în cursul zilei de azi

Dunărea va atinge nivelul maxim la Viena, capitala Austriei, în cursul zilei de miercuri, în timp ce oraşele situate mai în amonte de capitala austriacă continuă să fie ameninţate creşterea nivelului apelor.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 11:00
Dunărea va atinge nivelul maxim la Viena în cursul zilei de azi

Portul din Viena a fost inundat începând de marţi, precum şi restaurante din capitala austriacă situate pe malul Dunării, însă instalaţii de canalizare special create pentru combaterea creşterii nivelului apelor ar urma să salveze restul oraşului.

La Viena, debitul Dunării era de 10.500 metri cubi pe secundă miercuri dimineaţa, în timp ce sistemul de canalizare poate absorbi până la 14.000 de metri cubi pe secundă. Acest nivel însă nu va fi atins, potrivit postului de radio public austriac Ö1.

Navigaţia fluvială pe Dunăre rămâne interzisă.

La 80 de kilometri în amonte de Viena, un dig ameninţa să cedeze miercuri dimineaţa, în apropiere de oraşul Krems, au anunţat pompierii, construirea zidului de protecţie de la Theiss fiind începută, a adăugat şeful pompierilor de la faţa locului, Franz Resperger. Patru sate sunt ameninţate, a adăugat el, iar 2.000 de persoane trebuie să fie pregătite pentru evacuare de la faţa locului.

În oraşul Grein, în Austria Superioară, nivelul maxim a fost atins în cursul nopţii, iar, în jurul orei locale 04.00 (05.00, ora României), începea să scadă, la 14,29 metri, a explicat un responsabil de la serviciile hidrografice pentru agenţia de presă austriacă APA. „Am fost la 14 centimetri de o catastrofă”, a apreciat primarul oraşului pentru Ö1. Diguri mobile au fost create şi apa s-a acumulat până la limita maximă pe care aceste ziduri de protecţie puteau să o conţină. Numeroase locuinţe se găsesc chiar în spatele digurilor.

În vestul Austriei (landurile federale Vorarlberg, Tirol şi Salzburg), nivelul apelor este în scădere. Lucrări de curăţare a subsolurilor inundate şi căilor ferate blocate au început în zonă. Circulaţia este permisă din nou pe unele căi rutiere.

Circulaţia trenurilor pe calea ferată din Brenner, în vestul ţării, a fost restabilită marţi seara.

Două persoane au murit şi altele două sunt date dispărute în Austria din cauza inundaţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...