După ce ieri COTAR a acuzat firmele de asigurări că sunt rău platnice, azi UNSAR răspunde că asociația transportatorilor colportează știri false

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a dat astăzi un comincat venit ca răspuns la acuzațiile făcute ieri de una dintre cele mai importante asociații ale transportaorilor români (COTAR), alegații considerate de firmele de asigurări ca fiind false.
Cristian Negrei - mar, 15 sept. 2020, 14:34
După ce ieri COTAR a acuzat firmele de asigurări că sunt rău platnice, azi UNSAR răspunde că asociația transportatorilor colportează știri false

Fără a indică direct care este asociația care aduce acuze false companiilor din domeniul asigurărilor, spunând doar că nu are nici o competență în domeniu serviciilor financiare, ci doar în domeniul de transporturi comerciale, UNSAR susține că sub titlul “Record mondial de reclamații, pe piață asigurărilor RCA: într-un trimestru, cât Germania în 22 de ani!”, COTAR a lansat ieri „o narațiune derutantă, argumentată cu o serie de informații eronate”.

Din acest motiv, UNSAR spune că a trebuit să reacționeze prin a da mai multe clarificări pentru o mai bună informare a consumatorilor și a presei.

„Materialul menționat afirmă, în mod fals, că, în România, într-un trimestru, s-au înregistrat reclamații pe piața RCA cât în 22 de ani în Germania. Realitatea este că, în Germania, petițiile cu o valoare maximă de 10.000 euro formulate de către persoane fizice întră în competență unei instituții numite Versicherungsombudsman și nu a BAFIN (echivalentul ASF din România). Drept urmare, aceste reclamații nu ajung la BAFIN – așa cum reiese din materialul citat”, se specifică în comunicatul UNSAR.

Asigurătorii români susțin că în mod real conform ultimului raport publicat de Versicherungsombudsman, în anul 2018 au fost înregistrate 18.956 de petiții, din care 14.147 au fost admise, iar în anul 2019 au fost înregistrate 17.528 de petiții, dintre care 13.006 au fost admise. În aceste condiții, se poate constata, după cum afirmă UNSRA, că numărul petițiilor din Germania este cu mult mai mare față de cifrele vehiculate, motiv pentru care alegația că în România, într-un trimestru, s-au înregistrat reclamații cât în 22 de ani în Germania, este una complet falsă.

„În plus, comparațiile cu o piață de asigurări dezvoltată de acest tip trebuie făcute numai în context, fiecare piață de profil având specificul sau. Informațiile eronate din titlu continuă pe parcursul textului”, se mai menționează în comunicat.

Citește și știrea care a determinat ieșirea UNSAR: https://www.economica.net/transportatorii-cotar-avem-record-mondial-de-reclama-ii-pe-pia-a-asigurarilor-asf-peti-iile-au-scazut-cu-15prc-51prc-sunt-facute-de-intermediari_189858.html

UNSAR consideră că în comunicatul COTAR se vorbește doar despre „numărul uriaș” de petiții înregistrate în acest an de către ASF, dar nu se prezintă și care este termenul de comparație utilizat. Astfel, conform informațiilor făcute publice de ASF, numărul total al petițiilor și informărilor de neconformitate a scăzut în trimestrul II al anului 2020 cu 15,13% față de primul trimestru, chiar dacă acestea sunt mai mari în comparație cu anul precedent.

Totodată, se uită că totalul petițiilor și al informărilor de neconformitate înregistrate în mod unic pe piață asigurărilor în trimestrul II din 2020 (8.544) reprezintă doar 0,05% din numărul total al contractelor de asigurare în vigoare la dată de 30.06.2020, conform datelor ASF, și 3,17% din numărul total al dosarelor de dauna avizate de către asigurători în trimestrul II al anului 2020 (pe toate clasele de asigurări, nu doar pe RCA).

Contrar afirmățiilor din comunicatul transporatorilor, în perioada stării de urgență, activitatea asigurătorilor, susține UNSAR, a continuat să funcționeze în parametri normali: companiile au primit solicitări, au deschis și au plătit dosare de dauna, fiind alături de clienții lor.

În comunicat se afirmă și că numărul accidentelor a scăzut cu 72%, citând statistici ale Poliției Rutiere, însă se omite să se menționeze perioada de raportare la care se face referire și se omite și să se explice faptul că această statistică include doar accidentele soldate cu vătămări corporale sau deces, unde constatarea Poliției Rutiere este obligatorie, precum și tamponarile pentru care cei implicați nu au putut sau nu au dorit să utilizeze procedura constatării amiabile. Marea majoritate a accidentelor sunt soluționate fără implicarea Poliției Rutiere, în baza constatului amiabil de accident și, din informațiile UNSAR, nu există momentan date privind numărul acestora în perioada de urgență. Deci extrapolarea situației reflectate de statistică Poliției Rutiere la întregul volum de accidente auto din România este doar o speculație rău-voitoare.

Profitabilitatea sau pierderile companiilor de asigurări sunt aspecte ce pot fi analizate doar în baza documentației fiscale sau a unor rapoarte de audit. Comunicatul menționat lansează teorii false privind profitabilitatea industriei de asigurări, bazându-se pe numărul teoretic mai mic de accidente rutiere și insinuând fără niciun temei că trimestrul secund al acestui an a consemnat cel mai mic număr de dosare de dauna din ultimii 30 de ani, o informație neverificabilă prin nicio statistică disponibilă public.

UNSAR mai menționează că nivelul de încredere și de satisfacție al consumatorilor este monitorizat la nivelul industriei și al operatorilor din domeniu. O mare parte a asigurătorilor monitorizează în mod constant, în plus față de petiții, o serie de indicatori care măsoară gradul de mulțumire a clienților, precum NPS (Net Promoter Score) și urmăresc ajustarea activităților funcție de feedback-ul clienților.

La nivelul pieței, la solicitarea UNSAR, IRES a realizat în ultimii ani cercetări sociologice pentru a identifica mai bine nevoile consumatorului de asigurări. Conform acestui Barometru, gradul de satisfacție a consumatorilor de servicii de asigurări s-a îmbunătățit cu 9% în 2020 față de 2019, Barometrul indicând că 53% dintre participanții la acest sondaj, cu vârstă între 18-50 de ani, au multă sau foarte multă încredere în societățile de asigurări.

Asigurătorii mai susțin și această industrie din România a plătit despăgubiri de peste 3,46 de milioane de euro în fiecare zi calendaristică a anului trecut. Suma cumulată a despăgubirilor plătite în 2019 a fost mai mare cu peste 167 de milioane de euro decât în 2018. Este important de reținut că daunele plătite pentru polițele tip RCA reprezintă echivalentul a peste 1,8 milioane de euro pe zi.

„În concluzie, modul evident tendențios de a prezența informațiile, trunchierea datelor statistice și lansarea unor informații complet false sau imposibil de verificat generează suspiciuni rezonabile asupra onestității acestei asociații și a intereselor pe care această le reprezintă. Ne reiterăm disponibilitatea către un dialog constructiv și civilizat, menit să identifice soluțiile optime pentru o dezvoltare sănătoasă a pieței și o încredere tot mai mare a consumatorilor în industria de asigurări. În același timp, facem apel la toate părțile implicate în piață de asigurări să manifeste precauție față de informații prezentate de părți interesate care nu au competențe în domeniul serviciilor financiare”, își încheie UNSAR comunicatul.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de circa 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni: Insurance Europe.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...