După eşecul TVA zero la locuinţe, guvernanţii vor schimbări la aplicarea cotei reduse de 5%. Ce spun dezvoltatorii şi consultanţii

Prima variantă a programului de guvernare PSD venea cu promisiunea unei cote de TVA zero pentru achiziţia de locuinţe noi. Propunerea a picat pentru că nu respecta o directivă a Uniunii Europene. Ministrul pentru Afaceri, Radu Oprea, a declarat recent că s-a cerut reintroducerea acestui proiect de lege la Camera Deputaţilor.  
Andrada Ghira - Dum, 11 mart. 2018, 22:01
După eşecul TVA zero la locuinţe, guvernanţii vor schimbări la aplicarea cotei reduse de 5%. Ce spun dezvoltatorii şi consultanţii

În prezent, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru locuinţele care au o suprafaţă mai mică de 120 de mp şi un preţ care nu depăşeşte pragul de 450.000 de lei. În plus, această cotă se aplica doar o singură dată beneficiarilor. 

Autorităţile vor să modifice normele de aplicare a TVA 5%, însă nu se ştie dacă vor elimina pragul de 450.000 de lei sau dacă vor permite aplicarea cotei reduse şi pentru achiziţia celei de-a doua locuinţe. 

„Noi nu avem de unde să ştim acest lucru”, este răspunsul ministrului pentru Afaceri, Radu Oprea, la întrebarea unui consultant imobiliar referitoare la eliminarea pragului. 

„Am cerut reintoducerea acestui proiect de lege pentru că el, la un moment dat, fusese la Senat cu o propunere iniţială de TVA de 0%, dar a fost refuzat. Ceea ce am reuşit noi să facem este să repunem în discuţie la Camera Deputaţilor propunerea de TVA de 5%. Dacă va fi aprobată o vom aplica”, a declarat recent ministrul Oprea la un forum pe teme imobiliare. 

Ce spun consultanţii 

În mare, dezvoltatorii şi consultanţii imobiliari spun că orice măsură care facilitează achiziţia unei locuinţe noi este bună. 

„O potențială variantă de lucru ar fi ca autoritățile să ia în calcul o suprafață mai mare pentru care să se aplice cota de 5%. Spre exemplu, s-ar putea lua în calcul media europeană a suprafeței utile disponibile pe membru de familie într-o gospodărie și pragul actual existent pentru suprafața maximă a unei locuințe ar crește, obiectivul final fiind alinierea la condițiile de trai din statele occidentale”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România, care vinde mai multe proeicte rezidenţiale noi de pe piaţa din Bucureşti. 

În plus, Voica spune că plafon nu ar trebui eliminat pentru a nu permite achiziţionarea de locuinţe de lux cu un TVA de doar 5%. 

„Nu trebuie pierdut însă din vedere faptul că aplicarea unei cote de 5% TVA la achiziționarea unei locuințe reprezintă o măsură de impulsionare a cumpărării unei locuințe de către o clasă socială cu venituri mai reduse sau de cumpărare a unei locuințe mai calitative”, adaugă şeful Coldwell Banker. 

Andreea Comşa, managing partner al companiei de consultanţă Premier Estate spune că preţurile locuinţelor au crescut datorită creşterii cursului valutar, a costurilor cu forţa de muncă în domeniul construcţiilor, ceea ce face ca apartamentele cu trei şi patru camere să fie mai scumpe, iar aplicarea TVA de 5% este în prezent limitată şi neactuală. 

De asemenea, tinerii care şi-au cumpărat deja locuinţe şi au beneficiat de TVA redus la 5%, dar care au o garsonieră, pre exemplu, nu pot beneficia de aceeaşi TVA dacă vor acum să cumpere un apartament cu trei camere pentru că familia s-a mărit. 

„De multe ori, din punct de vedere financiar, ajutorul obținut prin reducerea TVA este mai important odată cu lărgirea familiei, însă prevederea actuală vine cu restricții exact pentru acest scenariu. Românii, în special generațiile tinere, nu își mai cumpără o casă pentru o viață, iar evoluția locativă trebuie să devină parte din normalitate”, este de părere Andreea Comşa. 

Ce spun dezvoltatorii

O aplicare a TVA de 5% la locuinţele care depăşesc pragul de 450.000 de lei (96.700 euro) ar însemna mai multe apartamente vândute de dezvoltatori. 

„Situația actuală, în care achiziționarea unui astfel de apartament este taxată cu 19%, este una dezavantajoasă atât pentru cumpărători, cât și pentru dezvoltatorii imobiliari. Totodată, acest plafon de 450.000 de lei limitează atât profitabilitatea dezvoltatorilor, cât și numărul potențialilor clienți ai acestora. Diferențierea între locuințele normale, decente și cele de lux se poate foarte ușor face prin plafonarea suprafeței. Apartamentele cu suprafață mare au de obicei patru camere, iar un apartament de patru camere cu o suprafață sub 120 de mp nu ar trebui considerat un lux pentru familiile cu doi sau trei copii”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Geanta, directorul de vâzări al Impact, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Bucureşti. 

Acesta mai spune că din acest motiv, oferta de apartamente cu suprafeţe mari este limitată şi majoritatea dezvoltatorilor construiesc proiecte cu apartamente ale căror suprafeţe să se încadreze în normele de aplicare a TVA de 5%. 

Despre posibilitatea aplicării cotei reduse de TVA la o a doua achiziţie, Geanta spune că preţul final s-ar reduce pentru o familie care caută să cumpere o locuinţă mai mare, cu scopul de a locui în ea, nu de a obţine un profit ulterior. 

„În concluzie, dorința și totodată recomandarea noastră este o TVA de 5% pentru toate tranzacțiile cu imobile a căror suprafață utilă este mai mică de 120 de mp, indiferent cât este prețul final și despre câte tranzacții ale aceluiași cumpărător discutăm”, spune Bogdan Geanta. 

Ovidiu Șandor, fondator și CEO al companiei Mulberry Development, care construieşte la Timişoara un proiect rezidenţial cu sute de apartamente, spune că prin schimbările normelor de aplicare a TVA redusă nu trebuie încurajată achiziţia proprietăţilor de lux, şi că acest lucru se paote limita prin suprafaţă. 

De când avem TVA de 5% la locuinţele noi 

TVA redus de 5% la achiziţia de locuinţe se aplică din decembrie 2008. Până în 2016, orice locuinţă cu o valoare de până în 380.000 de lei şi cu o suprafaţă mai mică de 120 de mp putea fi cumărată cu o TVA de 5%. Deprecierea leului din anii de criză i-a determinat pe mulţi dezvoltatori să ceară, în repetate rânduri, actualizarea plafonului.

Actualizarea a venit de-abia în 2016, atunci când plafonul s-a majorat 450.000, circa 100.000 de euro la aceea vreme. În februarie 2017, la un curs mediu de 4,51 lei/euro, plafonul a fost la 99.778 euro. În februarie 2018, plafonul a scăzut la 96.780, la un curs mediu de 4,65 lei/euro. 

Anul trecut, Liviu Dragnea, şeful PSD, a depus la Parlament un proiect de lege pentru aplicarea unei cote TVA zero la achiziţia de locuinţe. Acesta însă încălca o directică a UE, iar autorităţile de la Bruxelles nu au fost iinformate cu privire la deciziile de la Bucureşti. Proiectul prevedea ca TVA zero la locuinţe să se aplice de la 1 martie 2017. 

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau......
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...