După Germania, e rândul Canadei să acuze Statele Unite că blochează livrarea de echipamente medicale de protecție

Economica.net
06 04. 2020
doug_ford_2014_parade_77520500

Potrivit responsabilului canadian, incidentul pe care l-a descris drept ”absolut inacceptabil” a avut loc în weekend. El a avertizat de asemenea că stocurile de echipamente de protecţia medicală ale provinciei Ontario se vor epuiza într-o săptămână.

În schimb, premierul Justin Trudeau a ocolit luni o întrebare despre acest incident venită din partea presei, limitându-se să afirme că guvernul de la Ottawa are discuţii productive cu Washingtonul şi speră că respectivele măşti vor fi în final livrate Canadei, ţară ce are până în prezent confirmate 15.853 cazuri de COVID-19, dintre care 293 de decese.

Şi alţi aliaţi ai Statelor Unite s-au plâns de tactici demne de ”Vestul Sălbatic” la care ar fi recurs americanii prin supralicitarea sau blocarea unor echipamente medicale obţinute astfel de SUA deşi erau deja contractate de alte state. Mai mult decât atât, preşedintele Donald Trump a cerut societăţii americane 3M Company să sisteze exportul de măşti către Canada şi unele state latino-americane.

Astfel, Germania a acuzat săptămâna trecută Statele Unite pentru blocarea unui transport de 200.000 de măști, de care ar fi trebuit să beneficieze poliția germană.
Responsabilul cu afacerile interne din Berlin Andreas Geisel a folosit chiar termenul de „piraterie modernă”, afirmând că „nu poţi să te porţi aşa cu parteneri transatlantici”. Primarul din Berlin, Michael Müller, a criticat şi el SUA: „Acţiunile preşedintelui american sunt oricum mai puţin solidare şi responsabile. Este inuman şi inacceptabil”, a postat el luni pe Twitter.