După Grecia, Iranul nu mai dă petrol nici Spaniei

Iranul, asupra căruia Uniunea Europeană a instituit un embargo petrolier gradual, a suspendat exporturile de petrol către Spania, au anunţat marţi mass-media iraniene, pe baza unor informaţii provenite din surse neprecizate, transmite AFP.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 16:13
După Grecia, Iranul nu mai dă petrol nici Spaniei

‘Exporturile de petrol către Spania au fost sistate’, informează postul de televiziune în limba arabă Al-Alam pe portalul său, la câteva ore după ce Teheranul a anunţat că nu mai livrează petrol Greciei.

Aceste măsuri ale autorităţilor iraniene survin după ce statele UE au decis pe data de 24 februarie să impună un embargo petrolier gradual Iranului şi să sancţioneze Banca Centrală pentru a determina această ţară să înceteze controversatul său program nuclear, care va face obiectul negocierilor pe care le va purta sâmbătă la Istanbul cu grupul 5+1, compus din SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Spania importă zilnic 160.000 de barili de petrol din Iran, ceea ce reprezintă 12% din cantitatea totală importată anul trecut. 

Postul iranian de televiziune a mai anunţat că Iranul examinează şi posibilitatea sistării exporturilor de petrol către Germania şi Italia, aceasta din urmă importând zilnic 180.000 de barili de petrol iranian.

 

Fără petrol iranian pentru greci

Tot astazi, Ministrul de petrol al Iranului a declarat că ţara sa a oprit exporturile de ţiţei către Grecia, informează The Economic Times. Grecia este astfel ultima victimă reacţiei Iranului către embargoul UE asupra ţiţeiului iranian ce va intra în vigoare din iulie.

Agenţia de ştiri IRNA l-a citat pe ministru Rostam Ghasemi ca afirmând: „Pentru moment, Iran nu vinde petrol Greciei”.

Săptămâna trecută, un responsabil din ministerul grec al Energiei a declarat că Grecia caută ‘surse alternative’ de aprovizionare, orientându-se mai ales către Rusia, Irak, Arabia Saudită şi Libia.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...