1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Companii

După investiţii record 46 de miliarde de dolari în 2019, industria de roboţi este echipată să ţină piept crizei COVID-19

Industria de robotică a primit în 2019 investiții record de 46 miliarde de dolari. Potrivit celor mai recente cifre publicate de firma de consultanță globală ABI Research, 17,8 miliarde de dolari au mers pe achiziţii, iar alte 29 de miliarde de dolari au mers în investiții. Cea mai mare parte a finanțării s-a concentrat pe vehicule autonome pentru pasageri (APV), robotică chirurgicală și automatizarea depozitelor, cu o creștere semnificativă pentru robotica de teren și serviciile de drone, potrivit raportului realizat de ABI Research.

30 iun, 2020 | | ECONOMICA.net

"În pofida faptului că nu și-au comercializat tehnologia, dezvoltatorii de vehicule autonome pentru pasageri precum Waymo, Cruise, Zoox, au continuat să obțină finanțări enorme din lumea corporaţiilor și a companiilor care gestionează fonduri venture. Roboții chirurgicali au primit, de asemenea, finanțări uriașe și au fost deja comercializați într-o măsură considerabilă, cu Intuitive Surgical vânzând până în prezent peste 5.000 de sisteme de roboți Da Vinci.” Rian WHITTON, Analist Senior la ABI Research

Repartizarea fondurilor către câteva sectoare specifice se bazează atât pe efectul anticipat al tehnologiei, cât și pe puterea relativă pe care o au asupra pieţei marii producători de automobile precum Toyota, companiile de sănătate precum Johnson & Johnson și companiile de e-retail precum Amazon.

Statele Unite și China sunt responsabile de 89% din valoarea investiţiilor, în ceea ce privește companiile situate în diverse grupuri tehnologice. În California se află 77 de companii de robotică în care s-au făcut investiţii, în timp ce în restul Statelor Unite sunt 88 de companii. Alte ţări cu investiţii considerabile sunt Canada, Israel, Japonia și Marea Britanie.

În afară de fondurile de capital de risc, câteva corporaţii majore au avut un interes semnificativ în tehnologiile de automatizare, inclusiv Amazon, cu investiţia lor în startup-ul de soluţii pentru automatizarea depozitelor Canvas Technology.

Între timp, Softbank a făcut o investiţie considerabilă într-o varietate de companii de roboţi, inclusiv furnizorul de servicii de robotică CloudMinds, dezvoltatorul de roboţi pentru industria de ospitalitate Bear Robotics.

FLIR, producătorul de camere termice, a investit de asemenea foarte mult în drone și roboţi la sol pentru a-și îmbunătăţii soluţiile de securitate și inspecţie industrială. Printre achiziţiile lor se numără Aerodyne Group și Endeavour Robotics, anterior făcând parte din iRobot.

"Marile corporaţii înţeleg că, în timp ce industria de robotică nu este o propunere pe termen scurt, va fi sursa creșterii considerabile a productivităţii, care va fi necesară pentru a fi competitiv în viitor", a spus Whitton.

În ciuda finanţării din 2019, care a avut o creștere considerabilă faţă de anul precedent, impactul COVID-19 va însemna probabil că multor furnizori le va fi mai dificil să atragă bani, deoarece investitorii așteaptă să evalueze cât de mare va fi criza economică.

Pieţele cu rute simple de comercializare, cum ar fi roboţii chirurgicali și automatizarea depozitelor, ar putea beneficia de pe urma crizei adusă de coronavirus. În același timp, piaţa autovehiculelor autonome ar putea fi afectată în mod negativ din cauza lipsei de pregătire în afaceri, deși acest lucru nu a împiedicat investiţii mari în dezvoltatorii APV precum Pony AI și Waymo în primul trimestru.

"Înainte ca impactul masiv al pandemiei să fie clar, 2020 se pregătea să devină un an puternic pentru investiţiile în robotică, cu dezvoltatorii autonomi de motostivuitoare și tractoare Seegrid și Vecna care primiseră deja finanţare", a explicat Whitton.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO