După Marea Britanie, Franța îi sfidează pe americani și acceptă o colaborare cu Huawei

Franța dorește să umeze exemplul Marii Britanii și să ofere grupului chinez Huawei dreptul de a participa la construcția rețelelor 5G. Planul Franței de acordă această posibilitate de afaceri companiei chineze este unul limitat și vine în ciuda opoziției și a presiunilor Statelor Unite, care doresc excluderea Huawei din planurile de implementare a rețelei 5G făcute de partenerii săi, relatează joi agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Economica.net - joi, 13 feb. 2020, 14:43
După Marea Britanie, Franța îi sfidează pe americani și acceptă o colaborare cu Huawei

”Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa”, a spus ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, la câteva zile după ce Huawei a atras atenția asupra eventualelor măsuri discriminatorii îndreptate împotriva să.

Această declarație a oficialului francez vine după ce autoritățile din Regatul Unit au anunțat că sunt de acord, dar cu condiția respectării unor condiții severe, cu o participare restricționată a grupului chinez la construiarea viitoarei sale rețele 5G, asta în condițiile în care oficialitățile americane încearcă să determine statele europene să nu accepte deloc participarea companiei chineze la construirea rețelelor 5G.

Cealaltă mare putere europeană, Germania, nu a luat încă nicio hotărâre cu privire la acest capitol, dar cancelarul Angela Merkel a dat un semnal în acest sens în luna decembrie  a anului trecut când a spus că exte împotriva excluderii a priori a vreunei companii anume. Ea și-a luat angajamentul cu acest prilej că va face totul pentru a garanta securitatea infrastructurilor de telecomunicaţîi germane.

La rândul sau, ministrul francez Bruno Le Maire a declarat că ”interesele de suveranitate” ale Franţei vor fi protejate, precizând că furnizorii europeni Nokia şi Ericsson ar putea fi privilegiaţi.”Dacă Huawei va înainta o ofertă mai bună într-un moment sau altul din punct de vedere tehnic sau al preţului, atunci ar putea avea acces la reţeaua 5G în Franţa”, a mai spus el.

Accesul limitat al companiei chineze la construirea rețelei 5G se referă în principal la domeniul militar și cel nuclear.
”În cazul instalaţiilor critice, al facilităţilor militare, dacă există zone nucleare în apropiere, vom stabili anumite restricţîi pentru a ne proteja interesele suverane”, a explicat demnitarul francez.

Ambasada Chinei în Franţa a transmis duminică un comunicat în care se spune că, dacă guvernul francez ”are cu adevărat nevoie să fixeze constrângeri pentru operatori, atunci ar trebui să stabilească în această privinţă criterii transparente şi să trateze toate companiile în acelaşi mod”.

Diplomații chinezi nu s-au sfiit să arate că puterea de la Beijing ar putea să răspundă cu represelii economice la acțiunile francezilor, în același document menționându-se:”Nu dorim să vedem afectată dezvoltarea companiilor europene pe piaţa chineză din cauza discriminării şi protecţionismului Franţei şi al altor ţări europene faţă de Huawei”.

Potrivit unor responsabili americani citaţi miercuri de Wall Street Journal, compania Huawei ar fi forțată de puterea politică chineză să introducă mai multe căi de acces secrete (‘back doors’) în reţelele ei de telefonie mobilă pentru că serviciile secrete chineze să efectueze astfel operaţiuni de spionaj. Huawei a respins aceste acuzaţîi, vorbind despre o ”perdea de fum” lansată de SUA.

La rândul său, directorul operatorului francez de telefonie mobilă Orange, Stéphane Richard, a spus, legat de acuzaţiile americane, că ”în (această) industrie niciodată nu a fost evidenţiat aşa ceva, niciodată Huawei nu a fost surprins în flagrant delict instalând un dispozitiv de spionaj”. ”Dacă americanii au elemente precise şi concrete, atunci să le comunice”, a punctat el.

Compania Huawei este considerată a fi cea mai avansată pe plan global la capitolul 5G, a 5-a generaţie a tehnologiei reţelelor mobile. Pentru a le oferi garanţîi europenilor, ea a anunţat săptămâna trecută că va deschide unităţi de producţie în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...