După multe amânări, Plaza Centers vrea să construiască un mall la Timişoara. Mai este loc?

Plaza Centers vrea să intre în cursa pentru banii timişorenilor cu un nou mall.
Andrada Ghira - Dum, 16 mart. 2014, 08:37
După multe amânări, Plaza Centers vrea să construiască un mall la Timişoara. Mai este loc?

De câțiva ani încoace, dezvoltatorul Plaza Centers a amânat de la raport financiar la raport financiar investițiile pentru noi proiecte în România. Instabilitatea piețelor financiare și criza economică i-a făcut pe israelieni să fie precauți, având în propria curte un exemplu: au început construcția pentru Csiki Plaza din Miercurea Ciuc, dar lucrările au fost oprite din lipsa fondurilor.

Cu terenuri cumpărate înainte de criză la Iași, Miercurea-Ciuc, Tîrgu-Mureș, Hunedoara, Slatina, Timișoara și Constanța, compania a tot amânat investițiile. Pe unele a încercat să le vândă, dar fără succes. Este cazul terenului de la Iași și de la Tîrgu-Mureș. Raportul financiar pe 2013 arată însă că Plaza Centers a ales să dezvolte mallul de la Timișoara din întreg portofoliul de terenuri deținute în România.

Compania vrea să demareze lucrările de construcție la noul mall, care va avea o suprafață închiriabilă de 38.000 mp, fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul anului viitor. Termenul de finalizare este estimat pentru 2016, iar investiția anunțată cu ani în urmă a fost de 50 de milioane de euro.

De ce Timișoara?

Cele mai multe malluri au fost construite în orașele unde puterea de cumpărare este ridicată, precum București și Ilfov. Aici, Produsul Intern Brut (PIB) ajunge la aproape 15.000 de euro. A existat însă și o excepție. Aradul a atras mai mulți investitori chiar pe aceeași stradă. Pe unii i-a costat scump: Immofinanz a închis mallul, iar alți dezvoltatori, precum AFI Europe, au înghețat planurile.

Orbiți de profituri uriașe, dezvoltatorii au ignorat orașe cu un PIB semnificativ mai mare decât la Arad, precum Braşovul sau Timişoara. Dacă excludem Bucureștiul și Ilfovul, singurul oraș din provincie cu cel mai mare PIB, 8.000 de euro/ cap de locuitor și cu cele mai puține malluri este Timișoara, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers. Datele se regăsesc în graficul de mai jos.

Dacă la Brașov startul a fost dat încă de anul trecut de Immochan, iar polonezii de la Echo Investment și Cora urmează să construiască malluri, la Timișoara, singurul mall modern este Iulius Mall.

Și nu pentru că nu au fost planuri anunțate, dar criza a dat peste cap socotelile investitorilor și i-a adus cu picioarele pe pământ. Șapte proiecte noi au fost anunțate în orașul de pe Bega. Unul dintre ele, chiar al oamenilor de afaceri locali, frații Marius și Emil Cristescu. Anunţat din 2008, Bega Timco Mall urma să fie construit cu 60 de milioane de euro.

Cine mai avea planuri să construiască malluri la Timișoara

Fortress Gate trebuia să fie un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 21.000 mp. În 2009, lituanienii de la Europa Group au vândut proiectul către Cerealcom Timiş, controlată de Mioara Simcelescu, care intenţionează să construiască un hotel de cinci stele.

Şi omul de afaceri Ion Ţiriac anunța investiții într-un mall – Civis Center Timişoara, de 65.000 de mp, în parteneriat cu spaniolii de la Riofisa. Valoarea proiectului urma să fie de 150 de milioane de euro.

Cei de la Gruppo Policentro vroiau să dezvolte un complex amplu – Policentro, însă proiectul este îngheţat din 2008.

Timişoara Outlet Village urma să fie dezvoltat de italieniil de la Promos Brescia, care vroiau să construiască un outlet cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp şi cu 130 de magazine.

Timişoara Shopping City este un mall care trebuia construit la patru kilometri de oraş, în partea de nord şi care ar fi trebuit să aibă o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp.

CITEȘTE ȘI Plaza Centers, aflată în reorganizare judiciară, începe construcţia unui mall la Timişoara

Te-ar mai putea interesa și
Un nou record pentru ROBOR. Cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani şi jumătate pentru indicele la şase luni – 27.06.2022
Un nou record pentru ROBOR. Cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani şi jumătate pentru indicele la şase luni – ...
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri. Indicele la trei luni a ajuns la cea mai ridicată valoare din decembrie 2012, iar indicele la şase luni a atins cel mai mare nivel din ianuarie......
România își poate “vinde” resursa de vânt sau soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui alt stat membru UE
România își poate “vinde” resursa de vânt sau soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui ...
Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ care transpune legislația europeană și care va permite transferul ...
Dobânzile la depozitele constituite la CEC Bank în luna iulie merg până la nivelul de 6,50% pe an
Dobânzile la depozitele constituite la CEC Bank în luna iulie merg până la nivelul de 6,50% pe an
În perioada 27 iunie – 31 iulie 2022, CEC Bank lanseaza o campanie promoţională prin acordarea de dobânzi majorate ...
Japonia, afectată de temperaturi record. Autorităţile au cerut populaţiei să consume mai puţină energie la începutul serii
Japonia, afectată de temperaturi record. Autorităţile au cerut populaţiei să consume mai puţină energie la începutul ...
Autorităţile din Japonia au avertizat luni populaţia niponă în legătură cu o posibilă penurie de electricitate, în ...