1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Companii

După patru ani de pauză, Sectorul 5 intră în programul de reabilitare termică. Care sunt condiţiile

Primăria Sectorului 5 va demara în primăvara anului viitor, după patru ani de pauză, lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Sector. Proprietarii vor plăti 20 sau 25% din valoarea lucrărilor şi vor începe să plătească efectiv din 2022. 

24 oct, 2016 | | ECONOMICA.net

Toate cele 1.900 de blocuri rămase nereabilitate din sectorul cinci al Capitalei vor intra, începând cu primăvara anului viitor, în programul de anvelopare, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Primăriei. Aşa cum se întâmplă şi la Sectorul 6, nu se ştie însă exact care vor fi sursele de finanţare şi nici cât vor achita proprietarii. Primăria anunţă însă că vor acorda proprietarilor o perioadă de graţie de cinci ani, instituţia urmând să îşi recupereze banii începând cu 2022. "Din anul 2013 și până la preluarea mandatului de primar de către Daniel Florea, nu s-a mai întreprins niciun demers instituțional în vederea derulării programului de reabilitare termică a imobilelor de locuit. Ulterior acestei date, au fost demarate procedurile necesare implementării acestui proiect, reabilitarea urmând să înceapă din primăvara anului 2017", a răspuns Primăria unei solicitări ECONOMICA.NET.

Citiţi şi Reabilitarea termică a blocurilor. Răspunsurile la cele mai importante întrebări şi capcanele de care să vă feriţi

De unde vin banii

Proiectul va fi realizat "din fonduri guvernamentale, europene și din cele provenind de la Bugetul Local al Sectorului 5", de sursa de finanţare depinzând practic şi suma pe care o vor plăti într-un final proprietarii: 20 sau 25% din valoarea lucrărilor. Aceasta întrucât, dacă se apelează la fonduri UE accesate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, aşa cum se intenţionează, trebuie să se respecte "Ghidul solicitantului POR". Or, potrivit acestui act, proprietarii trebuie să asigure 25% din cheltuieli. 

În schimb, dacă banii vor veni de la Guvern, proprietarii vor contribui cu 20% pentru că se intră sub incidenţa OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, potrivit căreia Ministerul Dezvoltării suportă 50%, UAT-urile (Primăria de sector n. red.) 30% şi proprietarii 20%.

"În funcție de sursa de finanțare, asociația de proprietari contribuie cu 20%, dacă fondurile provin de la Guvern, și cu 25%, dacă discutăm despre fonduri europene. În ambele situații, printr-o hotărâre a Consiliului Local Sector 5, adoptată la inițiativa primarului Daniel Florea, mecanismul de recuperare a sumelor de la asociațiile de proprietari implică o perioadă de grație de 5 ani. Spre exemplu, dacă lucrările se realizează în anul 2017, recuperarea sumelor va debuta odată cu anul 2022", ne-au transmis oficialii Primăriei.

Procentul suportat de Primăria Sectorului 5 variază şi el între 15 și 20 %, în funcție de sursa de finanțare, având în vedere că fondurile nerambursabile sunt de maximum 60% din valoarea proiectului.

Ce şanse există pentru a accesa fonduri UE. Mai este timp?

Pentru ca Primăria să poată accesa fonduri UE prin POR 2014-2020 axa prioritar 3,  Primăria trebuie să depună dosarul (cu blocurile înscrise în program) până la data de 16 noiembrie anul curent. Or, din informaţiile ECONOMICA.NET, o parte dintre Asociaţiile de Proprietari nici nu ştiu că reîncepe programul de reabilitare. "Primăria Sectorului 5 este interesată să acceseze aceste fonduri în vederea reabilitării", a răspuns Primăria întrebată fiind dacă va accesa POR 2014-2020. De asemenea, la întrebarea cu privire la stadiul pregătirii pentru accesarea POR, oficialii instituţiei au răspuns că "pregătirea pentru accesarea acestor fonduri se află într-o fază incipientă".

Atenţionări pentru proprietari!

Într-o situaţie similară se află şi Sectorul 6 care a chemat deja la apel Asociaţiile de proprietari pentru a se înscrie în program. Acolo, pentru a putea intra în programul multianual de reabilitare termică, persoanele juridice care deţin apartamente în blocurile din Sectorul 6 (chiar dacă le folosesc pentru locuit), dar şi persoanele fizice care au schimbat destinaţia apartamentului din cea de locuit trebuie să semneze un angajament de plată prin care se obligă să "suporte integral (100%) valoarea cheltuielilor lucrărilor de intervenţie aferente apartamentului/spaţiului comercial mai sus menţíonat". Suma nu este specificată însă în respectivul act.

"Îi sfătuim pe toţi proprietarii de apartamente, indiferent de sectorul în care locuiesc, să nu semneze un contract care nu conţine şi o sumă estimativă. Nici Primăria nu semnează contracte în care nu este specificată suma. Cum ar putea să facă acest lucru o Asociaţie de Proprietari?", avertizează Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. Potrivit acestuia, într-un astfel de contract ar trebui să se specifice inclusiv procentul maxim cu care se poate majora costul lucrărilor raportat la preţul iniţial estimat. "Un procent de de 12-15% ar fi de bun simţ", spune Mereuţă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO