După Polonia, Rusia taie gazul și pentru Bulgaria, tot începând de azi

La câteva ore după ce compania națională de petrol și gaze poloneză PGNiG a anunțat că Gazprom va sista livrările începând din 27 aprilie, presa bulgară arată că Gazprom va sista și livrările către Bulgaria, tot începând cu 27 aprilie.
Mihai Nicuţ - mar, 26 apr. 2022, 23:14
După Polonia, Rusia taie gazul și pentru Bulgaria, tot începând de azi

“Astăzi, Bulgargaz EAD a primit o notificare că livrările de gaze naturale de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022. Partea bulgară și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a efectuat toate plățile necesare în temeiul acestui acord, în timp util, strict și în conformitate cu clauzele contractuale” arată un comunicat al Miniseterului Energiei de la Sofia, citat de Novinite.

Bulgaria importă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică tot consumul său, în principal de la Gazprom, prin contracte pe termen lung. Cantităţi mai mici de gaze sunt importate şi din Azerbaidjan, iar vecinii noștri de la sud de Dunăre inteționează să crească importurile de gaze azere până la un miliard de metri cubi pe an. La momentul redactării acestei știri, în depozitele din Bulgaria erau înmagazinate aproate 1 TWh de gaze, circa 17% din capacitate, sau circa 95 de milioane de metricubi.

Precedentul polonez

Cu câteva ore în urmă, PGNiG, compania poloneză de stat de petrol și gaze, a anunțat că Gazprom oprește, începând din 27 aprilie, livrările de gaze către Polonia, prin punctele de interconectare cu Ucraina și Belarus.

“Consiliul de administrație al Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA („PGNiG” sau „Compania”) anunță prin prezenta că a primit o notificare de la OOO Gazprom Export prin care se informează că, din 27 aprilie 2022, de la ora 08:00, ora Poloniei, furnizarea de gaze naturale va fi suspendată complet de către PAO Gazprom și OOO Gazprom Export (denumite în continuare „Gazprom”) în temeiul contractului 2102-14/RZ-1/25/96 pentru achiziționarea de gaze naturale de către Republica Polonia din 25 septembrie 1996 („Contractul Yamal”), prin punctele de livrare ale GCP Gaz-System / UA TSO la granița polono-ucraineană și Wysokoje, Tietierowka și Kondratki la granița polono-belarusă”.

PGNiG arată că Gazprom ar fi oprit livrările pentru că polonezii nu plătesc gazul în ruble.

“Potrivit informațiilor primite de la Gazprom, suspendarea livrărilor, menționată mai sus, va avea loc ca urmare a interdicției impusă Gazprom în conformitate cu prevederile Decretului Președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022. „cu privire la o procedură specială de îndeplinire a obligațiilor cumpărătorilor străini față de furnizorii ruși de gaze naturale”, datorită faptului că PGNiG continuă să-și onoreze obligațiile de plată pentru gazul furnizat de Gazprom în temeiul Contractului Yamal, în conformitate cu termenii actuali și ca urmare a respingerii de către Companie a posibilității de efectuare a plăților finale în ruble rusești, așa cum se precizează în Raportul curent nr. 26/2022 din 26 aprilie 2022”, mai arată PGNiG.

Detalii, aici:

Te-ar mai putea interesa și
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor....
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare consideră că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru adoptarea noilor tehnici genomice (NGT)
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare consideră că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru adoptarea noilor ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) nu se opune progresului tehnologic dar consideră că există o serie de ...