După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri

Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ale Raiffeisen Bank – Austria și UniCredit – Italia. Peste două treimi din totalul taxelor încasate de ruși pentru profiturile băncilor în 2023 (de 800 de milioane de euro) sunt de la cele două bănci, spune Financial Times într-o analiză.
Gabriela Ţinteanu - lun, 29 apr. 2024, 16:06
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri

Cele mai mari bănci occidentale care au rămas în Rusia au plătit Kremlinului taxe de peste 800 de milioane de euro anul trecut, de patru ori mai mult decât înainte de război, în ciuda promisiunilor de a-și reduce la minimum expunerea la Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei, potrivit unei analize publicate de Financial Times.

Cele șapte bănci europene de top după activele din Rusia sunt: Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP. Ele au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023. Aceste profituri au fost de trei ori mai mari decât în 2021 și au fost generate parțial de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din țară.

Saltul de profitabilitate a facut ca că băncile europene au plătit aproximativ 800 de milioane de euro în impozite, față de 200 de milioane de euro în 2021, arată o analiză a Financial Times. Aceasta s-a adăugat profiturilor înregistrate de creditorii americani precum Citigroup și JPMorgan.

Mai mult de jumătate din plățile de taxe de 800 de milioane de euro ale băncilor europene corespund Raiffeisen Bank International din Austria, care are cea mai mare prezență în Rusia dintre creditorii străini.

Profitul RBI în Rusia a crescut de peste trei ori, ajungând la 1,8 miliarde de euro între 2021 și 2023, reprezentând jumătate din profitul total al grupului austriac, față de aproximativ o treime înainte de război.

În ”încercarea” de retragere din Rusia, Raiffeisen Bank a publicat anunțuri de angajare în această țară

Pe lângă contribuțiile fiscale obișnuite în 2023, Raiffeisen a plătit 47 de milioane de euro ca urmare a unei taxe excepționale pe care Kremlinul a impus-o unor companii anul trecut.

Deși RBI a depus unele eforturi pentru a-și reduce expunerea la Rusia – cum ar fi o scădere de 56% a portofoliului său de împrumuturi de la începutul anului 2022 – unele măsuri indică contrariul. Anunțurile de angajare recente ale RBI în Rusia sugerează planuri ambițioase pentru „extinderea multiplă a bazei de clienți activi”, a relatat FT.

Deutsche Bank, OTP din Ungaria și Commerzbank și-au redus semnificativ prezența în Rusia, care era deja mică în comparație cu RBI, au declarat reprezentanții acestora. Intesa este cea mai aproape de a ieși, dar nu și-a vândut încă activitatea din Rusia. UniCredit a refuzat să comenteze.

În ciuda închiderii afacerilor sale corporative și de retail, Citigroup, al patrulea mare creditor din SUA, care a obținut un profit de 149 de milioane de dolari și a plătit 53 de milioane de dolari în Rusia în 2023, a devenit al patrulea cel mai mare contribuabil dintre băncile occidentale din Rusia, potrivit calculelor Școlii de Economie de la Kiev, bazate pe datele Băncii Centrale a Rusiei.

Un alt gigant american, JPMorgan, a câștigat 35 de milioane de dolari și a plătit 6,8 milioane de dolari în taxe, potrivit instituției de cercetare. JPMorgan, cândva principalul contractor al băncilor rusești pentru deschiderea de conturi corespondente în dolari americani, încearcă să plece din 2022. Banca este acum blocată și se confruntă cu un proces de mai multe milioane de dolari din partea fostului său partener din Rusia, VTB.

Cifrele băncilor americane nu sunt incluse în totalul de 800 de milioane de euro, deoarece acestea nu raportează rezultate comparabile din Rusia în conturile grupului utilizate pentru calculele FT.

Cele mai mari profituri și cele mai mari taxe plătite în Rusia de băncile europene

Banca Țara 2021 Profit (€mn) 2023 Profit (€mn 2021 Taxe (€mn) 2023 Taxe (€mn)
RZB Austria 591 1,805 117 464
UniCredit Italia 209 658 44 134
OTP Ungaria 128 338 26 90
Intesa San Paolo Italia 7 138 2 27
ING Olanda 3 151 -7 20
Commerzbank Germania 15 51 3 8
Deitsche Bank Germania 26 40 6 16

Sursa: Financial Times

Cifrele combinate ale băncilor internaționale privind veniturile, profiturile și impozitele au scăzut din 2022, dar rămân mult mai mari decât rezultatele de dinainte de război. Băncile au beneficiat, de asemenea, de creșteri ale ratelor dobânzilor, rata cheie a băncii centrale rusești fiind acum de 16%, de aproape două ori mai mare decât înainte de război.

Creșterile de rate au ajutat creditorii să obțină venituri uriașe din împrumuturile lor cu dobândă variabilă și să acumuleze venituri suplimentare din fondurile blocate în conturile de depozit rusești. Băncile nu pot avea acces la banii câștigați în Rusia din cauza restricțiilor de reglementare impuse în 2022, care au interzis plata dividendelor de către filialele rusești către întreprinderi din țări occidentale „neprietenoase”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Companiile Rețele Electrice organizează o licitație pentru cumpărarea de cabluri și conductoare în valoare de circa 190 de milioane de lei
Companiile Rețele Electrice organizează o licitație pentru cumpărarea de cabluri și conductoare în valoare de circa ...
Cele trei companii Rețele Electrice anunță că au inițiat o licitație publică pe platforma SEAP, în valoare maximă cumulată de circa 190 de milioane de lei (fără TVA), pentru achiziția de......
Romgaz și-a deschis firmă de furnizare a gazelor în Republica Moldova
Romgaz și-a deschis firmă de furnizare a gazelor în Republica Moldova
Romgaz are o nouă sucursală în Republica Moldova, Sucursala Chișinău de furnizare gaze naturale, și urmează să ia ...
Animawings concurează TAROM pe trei rute interne cu prețuri de la 25 de euro
Animawings concurează TAROM pe trei rute interne cu prețuri de la 25 de euro
AnimaWings, compania aeriană deținută integral de frații Cristian și Marius Pandel, proprietarii agenției de turism ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 1,37 miliarde de lei de la bănci – 16.05.2024, date BNR
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 1,37 miliarde de lei de la bănci – 16.05.2024, date BNR
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,375 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...