După scumpirea de la 1 aprilie, gazul pentru populaţie a ajuns mai ieftin pe piaţa liberă. Avantajele şi riscurile schimbării furnizorului

Creşterea preţurilor reglementate la gaze pentru clienţii casnici ai Engie, adică marea majoritate a tuturor clienţilor casnici din jumătatea de sud a ţării, care a avut loc la 1 aprilie, face ca aceste preţuri să devină mai mari decât ale unor furnizori de pe piaţa liberă. Aşadar, schimbarea furnizorului devine o opţiune din ce în ce mai atractivă.
Mihai Nicuţ - lun, 02 apr. 2018, 21:02
După scumpirea de la 1 aprilie, gazul pentru populaţie a ajuns mai ieftin pe piaţa liberă. Avantajele şi riscurile schimbării furnizorului

ANRE a anunţat, că, începând cu data de 1 aprilie, „pentru operatorul economic ENGIE România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh”.

Aşadar, toţi consumatorii casnici care au rămas la reglementat în partea de sud a ţării plătesc un tarif de 130 de lei/MWh, fără accize şi TVA, potrivit comunicatului ANRE. Ordinul prin care ANRE a avizat noile tarife crescute nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Acest preţ, de 130 de lei/MWh, a devenit deja mai mare decât unele preţuri practicate de alţi furnizori, în regim concurenţial.

Citeşte şi:

Lecţie de iarna trecută? ANRE va obliga furnizorii să stocheze cu 14% mai multe gaze pentru iarna viitoare

Potrivit comparatorului de tarife de pe site-ul ANRE, pentru Bucurereşti, cea mai bună ofertă este a celor de la CEZ Vânzare. Contactaţi de noi, reprezentanţii companiei au confirmat că actuala ofertă pentru consumatorii casnici (tranşe de consum B0 şi B1) este de 126,3 lei/MWh, actualizată la data de 1 aprilie. Contractul se încheie pe un an.
Aşadar, preţul unu MWh de gaze, fără TVA, ar fi mai mic cu 3,7 lei faţă de preţul reglementat, adică cu aproape 2,9% mai mic.

Diferenţa nu este semnificativă pentru cei care folosesc gazul doar pentru aragaz, dar lucrurile se schimbă pentru cei cu louinţe mai mari şi au centrale pe gaz.

Spre exemplu, un apartament cu trei camere şi 70 mp care are centralî murală clasică de 25 kW, ar consuma circa 240 metri cubi de gaze naturale pe lună iarna (temperatură medie de minus 2 grade). Asta înseamnă circa 2,53 MWh, deci economia pe care aţi face-o dacă aţi trece la CEZ ar fi cam de 11 lei (cu TVA inclusă), în medie, într-o lună de iarnă.
Cu cât consumul este mai mare, cu atât economia este mai mare.

Consumatorii casnici de gaze naturale au dreptul să schimbe furnizorul şi să nu mai plătească preţurile reglementate de stat, trecând la un furnizor concurenţial, în urma unei proceduri destul de simple.

Factura la gaze este formată din costul propriu zis al gazului cumpărat de pe piaţă, la care se adaugă tarifele de transport, distribuţie, marja furnizorului, şi taxele. Chiar şi în cazul în care clientul trece la un furnizor concurenţial, aceste tarife, cu excepţia marjei de furnizare sunt reglementate tot de stat.

Citeşte şi: 

Transgaz a plătit 5,3 mil. euro pentru reţeaua Republicii Moldova. Chişinăul vrea să se lege cât mai repede la reţeaua de gaz românească

Ceea ce ar putea face diferenţa în favoarea furnizorului concurenţial este costul gazului. Teoretic, în regim reglementat, ANRE avizează cel mai mic cost posibil al gazului care ajunge în factura consumatorului final, dar acel cost are şi el mai multe componente. De exemplu, la reglementat, furnizorul trebuie să asigure gaz şi din înmagazinare, cu costul suplimentar aferent, dar furnizorul concurenţial poate să vină cu oferte care nu au gaz din înmagazinare. De aceea, facture poate fi mai mica.

Riscul furnizorului concurenţial

În general, furnizorii concurenţiali vă asigură un preţ fix pe o lună, cu menţiunea că acesta poate varia în funcţie de schimbările pe care ANRE le aduce tarifelor pe care le reglementează. Dacă furnizorul respectiv dă faliment sau dacă nu îşi mai poate onora contractual, sau dacă denunţaţi contractul cu el pentru că nu vă mai convine preţul trecuie să ştiţi un lucru: nu vă mai puteţi întoarce în regim reglementat, aşa cum se întâmplă cu furnizorul concurenţial de energie electrică. Spre deosebire de energie electrică, unde puteţi reveni la furnizorul de ultimă instanţă, la gaze nu este osibil acest lucru. Aşa că, dacă încetaţi contractul cu un furnizor concurenţial pe care l-aţi ales după ce aţi plecat de la Engie (cazul jumătăţii de sud a ţării) veţi putea încheia un contract de furnizare doar cu un alt furnizor concurenţial.

Puteţi citi mai multe despre schimbarea furnizorului de gaze pe site-ul ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...