După scumpiri peste media din Europa, carburanţii se ieftinesc semnificativ în România

După creşteri constante de preţuri, de la începutul anului, şoferii români au parte şi de o veste bună: carburanţii s-au ieftinit semnificativ în ultima săptămână.
Economica.net - sâm, 17 feb. 2018, 08:40
După scumpiri peste media din Europa, carburanţii se ieftinesc semnificativ în România

Preţul mediu al motorinei vândută în România a scăzut cu 8 bani pe litru în ultima săptămână, iar cel al benzinei cu 9 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monizorizare al pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

La 12 februarie, preţul mediu al benzinei era, în România, de 5,26 lei pe litru, iar al motorinei de 5,35 lei pe litru. Cu o săptămână în urmă, preţul mediu al benzinei era de 5,35 lei, iar cel al motorinei de 5,43 lei.

Această ieftinire vine după o creştere susţinută a preţurilor la pompele din România. De la începutul anului şi până la finalul lunii ianuarie, preţurile din România au crescut cu 3,8%, în lei, iar în euro creşterea a fost de 4% pentru benzină şi 3,8% pentru motorină, mai mari decât media europeană.

După ieftinirile din ultimul timp, cea mai ieftină benzină la staţiile OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor în România este la Oneşti: 5,07 lei pentru un litru, iar cea mai ieftină motorină comercializată de OMV Petrom, la Odorheiu Secuiesc: 5,15 lei. În Bucureşti, la cea mai ieftină staţie, de pe Şoseaua Alexandriei, OMV Petrom vinde motorina cu 5,22 lei litrul şi motorina cu 5,14 lei litrul.

Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei,  care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 12 februarie, taxele reprezintă, la noi, 54% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.Ieftinirea de acum este generată de scăderea cotaţiilor internaţionale.

Comparativ cu preţurile medii din Europa,  România are preţuri mai mici: cu 1,13 euro la benzină şi 1,15 euro la motorină, preţurile sunt semnificativ sub media europeană: 1,37 euro la benzină şi 1,27 euro la motorină. Totuşi, nu mai suntem ţara cu cele mai mici preţuri de pe continent, mai ales în cazul motorinei, carburantul preferat al românilor. Benzină mai ieftină decât în România este în Bulgaria şi în Polonia, iar motorină mai ieftină decât la noi în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar Austria.

În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Preţurile carburanţilor la staţiile Petrom din Bucureşti şi din alte localităţi, valabile la 19 februarie 2018:

Iuliu Maniu nr. 486: motorina standard 5,31 lei, benzina standard 5,23 lei.

Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 2, Sect 1: motorina standard 5,29 lei, benzina standard 5,21 lei.

Calea Dorobantilor, nr. 180, Sect 1: motorina standard 5,29 lei, benzina standard 5,23 lei.

Sos. Pipera- Str. Maguricea, Sect 1: motorina standard 5,29 lei, benzina standard 5,22 lei.

Sos. Fundeni nr. 217, Sect 2: motorina standard 5,30 lei, benzina standard 5,21 lei.

Soseaua Alexandriei, motorina standard 5,22 lei pe litru, benzina standard costa 5,14 lei

Strada Jiului, motorina 5,23 lei, benzina 5,18 lei.

În Odorheiu Secuiesc, un litru de motorina standard costa azi dimineata 5,15 lei/litru, pe Str. Beclean, nr. 284, iar benzina standard 5,22 lei. La statia de pe Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25, motorina are un pret de 5,15 lei pe litru, iar benzina costa 5,22 lei.

În statia Petrom de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costa 5,15 lei/litru, iar benzina are un pret de 5,12 lei/litru.

La Oneşti, motorina standard costã 5,20 lei, iar benzina standard 5,07 lei/litru.

În Moldova, Bacãu, motorina standard 5,17 lei/litru, benzina standard 5,11 lei/litru.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...