După scumpiri peste media din Europa, carburanţii se ieftinesc semnificativ în România

După creşteri constante de preţuri, de la începutul anului, şoferii români au parte şi de o veste bună: carburanţii s-au ieftinit semnificativ în ultima săptămână.
Economica.net - sâm, 17 feb. 2018, 08:40
După scumpiri peste media din Europa, carburanţii se ieftinesc semnificativ în România

Preţul mediu al motorinei vândută în România a scăzut cu 8 bani pe litru în ultima săptămână, iar cel al benzinei cu 9 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monizorizare al pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

La 12 februarie, preţul mediu al benzinei era, în România, de 5,26 lei pe litru, iar al motorinei de 5,35 lei pe litru. Cu o săptămână în urmă, preţul mediu al benzinei era de 5,35 lei, iar cel al motorinei de 5,43 lei.

Această ieftinire vine după o creştere susţinută a preţurilor la pompele din România. De la începutul anului şi până la finalul lunii ianuarie, preţurile din România au crescut cu 3,8%, în lei, iar în euro creşterea a fost de 4% pentru benzină şi 3,8% pentru motorină, mai mari decât media europeană.

După ieftinirile din ultimul timp, cea mai ieftină benzină la staţiile OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor în România este la Oneşti: 5,07 lei pentru un litru, iar cea mai ieftină motorină comercializată de OMV Petrom, la Odorheiu Secuiesc: 5,15 lei. În Bucureşti, la cea mai ieftină staţie, de pe Şoseaua Alexandriei, OMV Petrom vinde motorina cu 5,22 lei litrul şi motorina cu 5,14 lei litrul.

Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei,  care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 12 februarie, taxele reprezintă, la noi, 54% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.Ieftinirea de acum este generată de scăderea cotaţiilor internaţionale.

Comparativ cu preţurile medii din Europa,  România are preţuri mai mici: cu 1,13 euro la benzină şi 1,15 euro la motorină, preţurile sunt semnificativ sub media europeană: 1,37 euro la benzină şi 1,27 euro la motorină. Totuşi, nu mai suntem ţara cu cele mai mici preţuri de pe continent, mai ales în cazul motorinei, carburantul preferat al românilor. Benzină mai ieftină decât în România este în Bulgaria şi în Polonia, iar motorină mai ieftină decât la noi în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar Austria.

În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Preţurile carburanţilor la staţiile Petrom din Bucureşti şi din alte localităţi, valabile la 19 februarie 2018:

Iuliu Maniu nr. 486: motorina standard 5,31 lei, benzina standard 5,23 lei.

Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 2, Sect 1: motorina standard 5,29 lei, benzina standard 5,21 lei.

Calea Dorobantilor, nr. 180, Sect 1: motorina standard 5,29 lei, benzina standard 5,23 lei.

Sos. Pipera- Str. Maguricea, Sect 1: motorina standard 5,29 lei, benzina standard 5,22 lei.

Sos. Fundeni nr. 217, Sect 2: motorina standard 5,30 lei, benzina standard 5,21 lei.

Soseaua Alexandriei, motorina standard 5,22 lei pe litru, benzina standard costa 5,14 lei

Strada Jiului, motorina 5,23 lei, benzina 5,18 lei.

În Odorheiu Secuiesc, un litru de motorina standard costa azi dimineata 5,15 lei/litru, pe Str. Beclean, nr. 284, iar benzina standard 5,22 lei. La statia de pe Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25, motorina are un pret de 5,15 lei pe litru, iar benzina costa 5,22 lei.

În statia Petrom de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costa 5,15 lei/litru, iar benzina are un pret de 5,12 lei/litru.

La Oneşti, motorina standard costã 5,20 lei, iar benzina standard 5,07 lei/litru.

În Moldova, Bacãu, motorina standard 5,17 lei/litru, benzina standard 5,11 lei/litru.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...