După valul de frig din februarie, Texasul a ajuns să cumpere benzină din Europa

AGERPRES - sâm, 06 mart. 2021, 15:39
După valul de frig din februarie, Texasul a ajuns să cumpere benzină din Europa

Cinci tancuri petroliere încărcate cu benzină, care au plecat din Europa spre coasta de est a SUA, au fost redirecţionate în mers spre portul Huston din statul Texas, pentru a acoperi un deficit de aprovizionare apărut după ce valul de frig de luna trecută a paralizat rafinăriile din Texas, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Importurile de benzină în Coasta Golfului Texas sunt neobişnuite deoarece, în mod normal, aici se produce mai mult combustibil decât are nevoie regiunea şi o parte este exportată spre clienţii din străinătate. Însă luna trecută marile rafinării de-a lungul Coastei Golfului şi-au încetat activitatea din cauza valului de frig şi a întreruperii aprovizionării cu energie electrică. Operatorii au început să repornească treptat producţia însă unele rafinării ar putea avea nevoie de mai multe săptămâni pentru a reveni la normal.

Potrivit datelor Bloomberg, tancurile petroliere Mitera, Meredian Express, Marlin Maverick, Elka Efesis şi Uzava fie au livrat benzină fie sunt în drum spre portul Houston. Iniţial toate aceste nave, care au plecat din Italia sau Belgia, trebuiau să ajungă fie în New York fie în Savannah, Georgia.

Potrivit datelor oficiale, stocurile americane de benzină au înregistrat o scădere record de 13 milioane de barili în cursul săptămânii trecute, iar cea mai mare parte din această scădere a avut loc în Coasta Golfului Texas. Cele cinci tancuri petroliere care vin din Europa transportă în total 1,5 milioane barili de benzină.

Texasul are rezerve foarte mici de benzină, susţine Paul Hardin, preşedintele Texas Food & Fuel Association. „Dacă nu vom avea achiziţii stimulate de panică, am putea să depăşim următoarele trei-patru zile”, spune Paul Hardin.

La rândul său, Patrick DeHaan, analist la firma de consultanţă GasBuddy, susţine că vineri după-amiază 12,2% din benzinăriile din Texas, adică una din opt, nu avea benzină, ceea ce reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de 14% din benzinării în cursul zilei de luni.

Între timp zona New York-ului, care în mod normal este aprovizionată cu benzină din Houston prin intermediul unei conducte, care suplimentează producţia rafinăriilor locale, nu se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi Texasul. Stocurile de benzină din regiunea New York au crescut săptămâna trecută.

„În mod clar benzina migrează spre sud. Există spaţiu în tancurile petroliere aşa că mă aştepte la livrări mari spre Houston în săptămânile următoare”, a declarat William Holeman, analist la Vortexa.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte rata de vindecare, dar numărul deceselor zilnice rămâne ridicat – situaţia din criza Coronavirus, miercuri dimineaţa – 14.04.2021
Creşte rata de vindecare, dar numărul deceselor zilnice rămâne ridicat – situaţia din criza Coronavirus, miercuri ...
Criza Coronavirus 14 aprilie 2021 (cea mai recentă raportare - marţi, 13 aprilie, ora 13): Rata vindecărilor creşte până la 90,42% (915.464 pacienti au fost declarati vindecati dintr-un total......
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 14.04.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 14.04.2021
Euro rămâne aproape de maximul istoric atins în faţa leului pe 31 martie 2021.
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 de lei
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 ...
Companiile riscă amenzi de până la 60.000 de lei în cazul în care folosesc în mesajele lor publicitare, inclusiv pe ...
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea ...