Duţă: Amânarea reţetei electronice întârzie apariţia cardului naţional şi menţine frauda

Amânarea introducerii prescripţiei electronice va crea un lanţ de neajunsuri, va întârzia intrarea în vigoare a cardului naţional de sănătate şi va menţine frauda în sistem, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă.
Economica.net - joi, 07 iun. 2012, 12:23
Duţă: Amânarea reţetei electronice întârzie apariţia cardului naţional şi menţine frauda

„Amânarea precrierii electronice nu este cauzată de vreo defecţiune a sistemului sau nefuncţionalitate a acestuia. Este o problemă a conducerii CNAS, care nu ştie să folosească sistemul întrucât i-a demis pe specialişti şi acum are nevoie de un timp pentru a înţelege cum funcţionează acesta. Din păcate, orice amânare a prescripţiei reţetei electronice atrage după sine un alt lanţ de amânări şi va menţine frauda”, a spus Lucian Duţă.

Fostul preşedinte al CNAS a precizat că este imperios necesar să fie introdusă prescripţia electornică şi imediat cardul naţional de sănătate.

„CNAS a transmis unei instituţii europene de evaluare a fraudei şi corupţiei din sistemul UE date privind acestea în România, instituţia europeană a confirmat faptul că în România există o fraudă de aproape 300 de milioane de euro, aşa cum am semnalat în repetate rânduri”, a mai spus Duţă, precizând că fără o platformă informatică frauda va continua.

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor, care ar fi trebuit să intre în funcţiune la 1 iunie, va fi introdus, experimental, la 1 iulie, iar dacă nu vor fi probleme, noul tip de reţetă va fi obligatoriu din august, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

„Reţeta electronică nu a putut fi introdusă la 1 iunie, pentru că au fost disfuncţionalităţi în sistem”, a precizat Cepoi.

Softul pentru reţeta electronică este funcţional, fiind făcute demonstraţii în acest sens, însă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu ştiu să-l folosească şi să dea acces medicilor de familie în sistem, declara pentru MEDIAFAX fostul director al CNAS Dorin Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, medicii de familie ar fi putut accesa softul din 1 iunie dacă reprezentanţii CNAS le-ar fi permis accesul la acesta.

Şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, spunea că în 1 iunie nu erau făcute modificările la soft necesare pentru ca medicii să poată utiliza aplicaţia de eliberare a reţetei electronice.

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit să intre în funcţiune, cu titlu experimental, în 1 iunie, noile reţete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice şi să devină obligatorii din iulie.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...