Duţă, CNAS: De la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică

Preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a anunţat miercuri în conferinţă de presă că de la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică, în paralel cu actualul sistem de prescripţie.
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 12:39
Duţă, CNAS: De la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică

El a subliniat că prin introducerea prescripţiei electronice se vor preveni fraudele din sistem şi se vor evita erorile de prescripţie, acurateţea informaţiei alerte la contraindicaţii şi predictibilitatea consumului de medicamente şi management performant.

Duţă a menţionat că au fost obţinute fonduri europene nerambursabile în valoare de 40 milioane euro pentru implementarea prescripţiei electronice şi dosarul electronic.

Duţă a reliefat că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este baza pentru a introduce elemente noi, respectiv prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate în 2012 şi dosarul electronic în 2013.

El a accentuat că informatizarea sistemului sanitar cu interconectarea tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru controlul costurilor şi asigurarea infrastructurii pentru accesul securizat la informaţiile medicale personale pentru serviciile medicale oriunde şi oricând pe teritoriul României sunt prevăzute în programul de guvernare 2009 – 2012.

„Aşadar, nu vorbim despre un sistem, ci despre o formă integrată complexă pe care noi am numit-o Platforma informatică a asigurărilor de sănătate ale cărei beneficii sunt administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, performanţa în acordarea serviciilor, facilitarea decontării şi raportării serviciilor medicale, monitorizarea şi controlul asupra utilizării fondurilor”, a spus dr. Duţă.

La rândul său, dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, a evidenţiat că reţeta electronică este binevenită, asigură transparenţă şi va permite să se vadă că „nu toţi medicii sunt hoţi”.

Ea şi-a exprimat speranţa că nu vor fi probleme la punerea efectivă în aplicaţie. „Am convenit ca pe o perioadă de timp să se meargă în paralel pentru că există situaţii când nu merge curentul, nu merge internetul chiar şi aici în Bucureşti”, a explicat dr. Mihăilă.

În ceea ce priveşte funcţionalitatea, aceasta trebuie asigurată de CNAS, a opinat dr. Mihăilă. În ceea ce priveşte reţeta electronică, Doina Mihăilă a declarat că a discutat cu preşedintele CNAS ca pentru început, pentru a-i determina pe medici a folosi acest sistem nou, să se acorde stimulente. Ea a spus că medicii de familie sunt de acord cu ideea de reţetă electronică şi rămâne de văzut cum se va implementa.

Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a apreciat ca binevenită prescripţia electronică, care este un deziderat mai vechi şi care va asigura transparentizarea în sistem şi va elimina erorile de prescripţie pentru care până acum erau culpabilizaţi farmaciştii.

Ea a menţionat că este necesară o perioadă de timp de lucru în paralel pentru ca pacienţii să nu sufere, având în vedere că trecerea la prescripţia electronică presupune o serie de măsuri.

Reprezentanţii pacienţilor a solicitat Casei ca noul sistem electronic să permită şi eliberarea reţetei fracţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...