E-Distribuție Banat a finalizat modernizarea stației de transformare Orăștie Zăvoi, lucrare de care vor beneficia 14.000 de clienți

Compania E-Distribuţie Banat, operator de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, a investit peste 12 milioane de lei pentru modernizarea integrală a stației Orăștie, județul Hunedoara, prin înlocuirea transformatoarelor, echipamentelor de înaltă și de medie tensiune, informează societatea prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - vin, 27 aug. 2021, 16:23
E-Distribuție Banat a finalizat modernizarea stației de transformare Orăștie Zăvoi, lucrare de care vor beneficia 14.000 de clienți

Investiția face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a rețelei electrice din Orăștie, care a presupus și înlocuirea liniilor electrice subterane de medie tensiune, a posturilor de transformare și a cutiilor de distribuție.

Stația este echipată cu două transformatoare cu o capacitate totală instalată de 32 Mega Volt Amperi (câte 16 MVA fiecare) și asigură alimentarea cu energie electrică a peste 14.000 de clienți casnici și industriali.

Proiectul de retehnologizare a presupus modernizarea integrală a stației prin înlocuirea echipamentelor primare de înaltă și medie tensiune, a transformatoarelor de putere și a dulapurilor de protecții. Totodată, a fost modernizată clădirea unde se află amplasate celulele de medie tensiune și camera de comandă, iar construcțiile civile exterioare au fost consolidate.

Stația Orăștie este integrată în sistemul de telecontrol, ce permite E-Distribuție Banat să efectueze manevre rapid, de la distanță, în cazul în care în rețea se înregistrează avarii, pentru a realimenta clienții afectați în timp mai scurt decât prin deplasarea unei echipe. Totodată, proiectul dispune de un sistem complet modernizat de telegestiune pentru siguranța și protecția echipamentelor, ce include componente de videosupraveghere, antiefracție, antiincendiu și pentru controlul accesului.

“Continuăm investițiile spre o tranziție energetică sustenabilă și venim în sprijinul clienților noștri cu rețele de distribuție a energiei electrice moderne, participative, la standarde europene. Proiectul de retehnologizare a stației Orăștie crește siguranţa în exploatarea reţelei de distribuţie şi în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, reducând costurile de mentenanță și protejând mediul prin utilizarea de echipamente moderne, la standarde înalte de performanță. Planul de investiții al companiei prevede inclusiv modernizarea celei de-a doua stații de transformare care alimentează zona Orăștie, în beneficiul a peste 3.000 de clienți”, a declarat Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuție.

O parte importantă din echipamentele utilizate în cadrul proiectului, precum întreruptoarele și separatoarele de înaltă, transformatoarele de măsurare de tensiune și de curent 110kV, descărcătoare 110 kV cu rezistență variabilă, sunt fabricate în România.

Pentru acest an, E-Distribuție Banat are planificate investiții de aproape 220 de milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice. Din valoarea totală, 25 de milioane de lei sunt planificate pentru lucrări de modernizare linii și stații de transformare de înaltă tensiune, 38 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare și construcție de linii de medie tensiune și posturi de transformare iar 23 milioane de lei pentru liniile de joasă tensiune. Totodată, E-Distribuție Banat are în plan înlocuirea de linii electrice și continuarea implementării sistemelor de Telecontrol. Compania va instala contoare inteligente pentru aproximativ 56.700 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

În total, companiile E-Distribuție din România investesc anul acesta aproximativ 880 de milioane de lei, echivalentul a 182 de milioane de euro, în modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei electrice din București și din cele zece județe din țară în care își desfășoară activitatea. Programele de investiții din acest an au impact direct asupra capacității rețelei de a distribui energie noilor consumatori și de a îmbunătăți gestionarea întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranță a clienților.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră
Preţul de referinţă în Europa la gaze naturale a trecut marţi peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea ...
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, ajungând la un maxim istoric de 4,9%, ...
Preţul mediu al terenului arabil din România este mai mare decât în Franţa – Eurostat
Preţul mediu al terenului arabil din România este mai mare decât în Franţa – Eurostat
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil din România era anul trecut de 7.163 de euro, în timp ce Franţa era de 6.000 ...