E jale pe șoselele din România: Cu peste 400.000 de accidente pe an suntem „campionii Europei”. Plățile pe RCA au explodat în 2023, cât costă un singur accident?

08 07. 2023
accident 333432345

Țara noastră se situează, de asemenea, și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.160 EUR, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. Pentru comparație: în Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 EUR, în Ungaria 1.920 EUR, iar în Croația 2.010 EUR. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în Polonia, cu 12% mai mari ca în Ungaria și cu 7% mai mari decât în Croația.

Din păcate, România este fruntașă și la frecvența accidentelor rutiere – aceasta fiind dublă în România față de Polonia, de 2.6 ori mai mare decât în Ungaria și de 3.8 ori mai mare decât în Croația.

Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte țări și plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele – fapt care reiese și din evoluția ratei daunei RCA în primul trimestru al acestui an, în creștere de la 67% la 75%. Totodată, alt indicator cheie al industriei, rata daunei combinată RCA, rămâne supraunitară (102%), în contextul în care despăbubirile plătite au crescut cu 43% față de primele trei luni ale anului trecut.

Este important de reținut că numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA. De altfel, conform unui sondaj de opinie realizat în acest an de IRES pentru UNSAR, 7 din 10 respondenți sunt conștienți de influența acestor doi factori asupra primelor RCA, chiar dacă situația individuală a unui șofer este pozitivă, fără accidente înregistrate.

Plățile pentru accidente auto înseamnă aproape 90% din toate daunele achitate de firmele de asigurare

Societățile de asigurare supravegheate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris prime de aproximativ 4,7 miliarde de lei, în primele 3 luni din 2023, cu circa 2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru. Cu tot cu vânzările sucursalelor directe ale firmelor venite în baza pașaportului european, subscrierile  se apropie de 5,4 miliarde de lei.  O creștere mult mai mare a fost înregistrată în ceea ce privește plățile de daune, care au urcat cu aproape 23%, un avans trimestrial record pentru ultimii ani.

Primele brute subscrise pe zona asigurărilor generale au ajuns la 3,95 miliarde de lei, în timp ce în asigurările de viață au ajuns la vânzări de 794 de milioane de lei. Indemnizațiile Brute Plătite (IBP) de firmele de asigurare, pe de altă parte, au urcat până aproape de 1,8 miliarde de lei, marcând o creștere de circa 23% față de primul trimestru din 2022. Daunele din RCA păstrează cea mai mare pondere în totalul plăților, cu peste 58%, după o creștere de 35% față de anul precedent. Cealaltă categorie de asigurări auto, CASCO, are o pondere de 30% în totalul plăților, cu o creștere de doar 7%, arată sursa citată.  În total, segmentul auto aduce aproape 90% din toate plățile firmelor de asigurare.