E oficial: dispar ştampilele

Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă prin care persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, dar şi entităţile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să aplice ştampile pe documentele depuse la instituţiile statului.
Economica.net - mie, 15 iul. 2015, 09:41
E oficial: dispar ştampilele

De asemenea, ştampila nu va mai fi obligatorie nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică.

A fost aprobată eliminarea obligativităţii aplicării ştampilei atât declaraţiilor, cererilor şi altor documente depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat aşa cum sunt definite in Codul civil, precum şi de către entităţile fără personalitate juridică la instituţii sau autorităţi publice cât şi a documentelor sau altor înscrisuri emise între aceste entităţi sau persoane. Aplicarea ştampilelor în situaţiile menţionate anterior nu va mai fi obligatorie după ce Guvernul va aproba ordonanţa şi după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

Regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ştampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent.

1 – Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice.

2 – Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea. (3)

3 – La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligaţia aplicării ştampilei de către persoanele şi entităţile prevăzute la alin.(1) şi (2).

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în şedinţa de miercuri a Guvernului, va fi adoptată o ordonanţă ‘istorică’ privind eliminarea obligativităţii ştampilei pentru firme, subliniind că România va arăta, cu siguranţă, mai bine cu cât mai multă comunicare informatizată.

‘Azi avem o ordonanţă simplă, dar istorică. Domnule ministru Teodorovici, azi desfiinţăm ştampila? Ziceţi, juraţi că aşa este’, a spus prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a confirmat anunţul: ‘Aşa este. De la momentul publicării în Monitorul Oficial dispare această obligaţie a contribuabilului în relaţia cu statul român de a folosi această formă învechită’.

Premierul a adăugat că România va arăta mai bine fără ştampile. ‘Chiar este o ordonanţă istorică. Nu ştiu cum va arăta România fără ştampile, dar cred că va arăta, cu siguranţă, mai bine, cu cât mai multă comunicare informatizată’, a afirmat Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...