Elevii şcolilor profesionale vor primi bursă de 200 de lei lunar

Guvernul a adoptat o HG prin care acordă lunar elevilor înrolaţi în şcoli profesionale o bursă de 200 de lei, începând din acest an şcolar. Banii vor fi asiguraţi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Prin această măsură Guvernul vrea să încurajeze elevii să urmeze şcoala profesională. ECONOMICA.NET vă spune în ce condiţii elevii şcolilor profesionale pot primi bursa de 200 de lei pe lună şi concret, cum trebuie să procedeze ca să o primească.
Cristina Şomănescu - mie, 31 oct. 2012, 14:54
Elevii şcolilor profesionale vor primi bursă de 200 de lei lunar

Guvernul a adoptat Hotărârea privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional, prin care acordă lunar elevilor şcolilor profesionale bursă de 200 de lei, începând cu anul şcolar 2012-2013.

Pe ce perioadă elevii şcolilor profesionale vor primi bursa profesională

Bursa profesională se acordă în fiecare an, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale, începând din acest an şcolar.

Câţi bani vor primi elevii şcolilor profesionale

Cuantumul bursei este de 200 de lei pe lună şi poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei, se arată în HG care poate fi consultată aici.

De unde vin banii promişi de Guvern pentru acordarea bursei profesionale

Bursele profesionale vor fi asigurate în acest an din bugetul Ministerului Educaţiei, prin redistribuiri de fonduri, se arată în Nota de Fundamentare la HG. Pentru anii 2013-2016, fondurile cu care vor fi acordate bursele elevilor înrolaţi în şcoala profesională vor fi aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Educaţiei, se mai arată în Nota de Fundamentare.

Pot primi bursă profesională şi copiii străinilor beneficiari ai unei forme de protecție în România sau ai străinilor, respectiv cetățenilor UE/SEE și ai Confederației Elvețiene cu drept de ședere/rezidență pe teritoriul României, care frecventează învăţământul profesional, se mai precizează în Hotărârea de Guvern.

În ce condiţii elevii şcolilor profesionale pierd bursa

Bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună, dacă elevul înregistrează mai mult de zece absenţe nemotivate în luna precedentă, se arată în HG.

Mai departe, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de trei luni, dacă elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea notei la purtare sub 7 sau dacă elevul înregistrează cel puțin 20 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 20% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe an școlar.

De asemenea, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de 6 luni, dacă elevul înregistrează cel puțin 40 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate într-un an școlar.

Elevii din învăţământul profesional declaraţi repetenţi nu beneficiază de bursa profesională pentru anii de studiu pe care îi repetă. Excepţie de la această prevedere fac situaţiile de prelungire a studiilor din motive medicale.

Elevii din învățământul profesional nu pot beneficia simultan de bursa profesională și de sprijinul acordat prin Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1488/2004.

Cum procedează elevii sau părinţii lor ca să primeacă bursa profesională

Bursa profesională se acordă pe bază de cerere. În cazul elevilor majori, cererea va fi formulată de către aceştia, iar în cazul elevilor minori, cererea de bursă va fi scrisă de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru minor.

Elevii care se califică pentru această bursă trebuie să ştie că cererea de acordare a bursei profesionale se înregistrează pentru fiecare an școlar, în perioada 15-25 septembrie, la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris, se precizează în HG. Rămâne de văzut cum se va proceda anul acesta, întrucât termenul-limită instituit în HG pentru înregistrarea cererilor de bursă a fost depăşit.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...