E oficial: Gigantul petrolier Repsol intră în România

OMV Petrom (SNP) va explora împreună cu grupul spaniol Repsol, aşa cum anunţase ECONOMICA.NET încă de ieri după amiază. Contractul cu  Repsol prevede investiţii estimate la 50 milioane euro în următorii doi ani şi va fi semnat azi, potrivit unui raport trimis la bursă de Petrom în această dimineaţă.
Economica.net - vin, 22 feb. 2013, 07:23
E oficial: Gigantul petrolier Repsol intră în România

Vor fi explorate patru perimetre onshore situate în sudul Carpaţilor Meridionali şi al Carpaţilor de Curbură, aşa cum anunţase ieri ECONOMICA.NET.

„OMV Petrom (…) semnează azi cu Repsol un contract de farm-out (de transfer al drepturilor derivate din acordurile de concesiune petrolieră, n.r.) prin care Repsol achiziţionează o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII, localizate în sudul Carpaţilor de Curbură şi respectiv al Carpaţilor Meridionali”, se arată în raportul companiei trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Repsol este a 15 ce-a mai mare companie petrolieră din lume, cu afaceri de 64 de milioarde de dolari, în 2011, şi 46.000 de angajaţi. Repsol are rezerve dovedite de 1,167 miliarde de barili echivalent petrol (bep).

Profitul net al Repsol pe primele 9 luni ale anului trecut a fost de 1,8 miliarde euro, cu 5,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2011.

Profitul record al Petrom pe 2012, de puţin peste 900 de milioane euro, este cel mai mare obţinut de vreodată de o companie românească.

Rezervele totale dovedite de ţiţei gaze ale Grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (Romania: 750 mil. bep), a 31 decembrie 2012.

„Acest parteneriat cu Repsol, o companie petrolieră lider cu experienţă în explorarea ariilor de mare adâncime cu structuri complexe, este un pas important pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre.

„Totodată, parteneriatele cu companii petroliere de talie mondială contribuie la dinamizarea sectorului românesc de petrol şi gaze, cu beneficii economice semnificative pentru România”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare şi producţie.

La rândul lui, Luis Cabra, Executive Vice President pentru Explorare şi Producţie la Repsol, a declarat că parteneriatul cu OMV Petrom se înscrie în strategia companiei de extindere a activităţilor de explorare în Europa şi că România are îna cest domeniu „un potenţial deosebit”.

Activităţile OMV Petrom în regiunea respectivă vizează atât explorarea cât şi producţia.

„După privatizare, OMV Petrom a derulat un program intens de seismică 3D în zonă, în urma căruia a fost raportată descoperirea de gaze de la Totea (partea de sud-vest a României).

„OMV Petrom şi Repsol vor evalua împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare. Se estimează că, în următorii doi ani, parteneriatul OMV Petrom-Repsol va investi aproximativ 50 de milioane de euro pentru forajul de explorare”, se mai arată în raportul trimis la BVB.

Parteneriatul cu Repsol este cel de-al treilea încheiat de OMV Petrom, după acordurile semnate cu ExxonMobil, în 2008, şi cu Hunt Oil, în 2010.

Grupul OMV are parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi. Compania este specializată în explorarea offshore la mare adâncime, generând unele dintre cele mai mari decoperiri recente la nivel mondial.

Producătorul de ţiţei, gaze naturale şi electricitate Petrom este deţinut în proporţie de 51% de grupul austriac OMV, restul titlurilor fiind controlate de Ministerul Economiei (20,6%), Fondul Proprietatea şi alţi acţionari. Titlurile companiei sunt listate la BVB.

Anul trecut, Petrom a înregistrat un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...