1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

Companii

E oficial: Petrom a demarat vânzarea activelor din Kazahstan

Petrom a anunțat în raportul cu rezultatele financiare la nouă luni ca a început procesul de vânzare a activelor pe care le deține în Kazahstan, informație care a circulat până acum doar “pe surse”.

29 oct, 2020 | | ECONOMICA.net

O singură frază din raport se referă la această situație: “proces de marketing în desfășurare având ca scop vanzarea activelor din Kazahstan”.

Kazahstanul este momentan singura zonă din afara României din care compania petrolieră românesască extrage hidrocarburi. În 2019, Petrom a extras din câmpurile din Kazahstan 2 milioane de barili echivalent petrol, în timp ce producția din România a fost de 53 de milioane. Rezervele dovedite administrate de Petrom în țara asiatică sunt de circa 27 de milioane de barili echivalent petrol, în condițiile în care în România ele sunt de 477 de milioane.

Mai este relevant și că în Kazahstan Petrom extrage mai mult petrol decât gaze naturale, deci un combustibil mai puțin prietenos cu mediul și care este pus sub presiune de noile politici de mediu ale Uniunii Europene. 87% din volumul de hidrocarburi extras din țara asiatică este petrol (în România doar 45%, restul fiind gaz), iar, la fel, din punct de vedere al rezervelor dovedite, 91% este petrol, pe când în România procentul este de 61% - date 2019.

Petrom a intrat în Kazahstan în 1998 și deține licențe de explorare și producție pentru cinci blocuri onshore din această țară.

Ieșirea din Kazahstan are legătură cu strategia copaniei românești, controlată de grupul austriac OMV, de a se concentra pe zona Mării Negre, considerată zonă strategică, respectiv exploatările de uscat din România, și proiectele offshore din România, Bulgaria și, mai nou, Georgia, unde a câștigat recent licitația pentru explorarea și exploatarea unui perimetru.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO