1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Companii

E oficial: Romgaz taie gazele Elcen. Bucureştenii nu vor mai avea căldură şi apă caldă, de luni

Producătorul de gaze Romgaz Mediaş sistează, de luni, furnizarea de gaze către Elcen Bucureşti, producătorul  de agent termic al zonei Bucureşti, din cauza datoriilor de sute de milioane de lei acumulate. În mod automat, Elcen va sista furnizarea agentului termic către RADET, deci caloriferele bucureştenilor vor rămâne reci. Situaţia va fi evitată doar dacă, în acest week-end, se va găsi o soluţie convenabilă pentru toate păţile implicate.
13 noi, 2015 | ECONOMICA.net
(update 13 noi, 2015 13:50) Dumitraşcu (RADET) despre Gerea: Nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator
Preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, l-a criticat vineri pe ministrul Andrei Gerea, susţinând că acesta "nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator".


"Nici nu are de unde să înţeleagă, că nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator, probabil în viaţa dânsului a aprins ca noi toţi becul sau aragazul. Cred că altă tangenţă nu a avut cu energia. Uitaţi-vă la afirmaţiile trăsnite pe care le-a făcut de-a lungul timpului. (...) Spunea în primăvară că România nu are nicio centrală de acumulare prin pompaj. Fals. Sunt centrale cu acumulare prin pompaj pe râul Olt de ani de zile", a spus Dumitraşcu, într-o conferinţă de presă.


Preşedintele CA al RADET şi-a exprimat speranţa că "miniştri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România". "Salut plecarea dânsului şi exprim speranţa că miniştri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România", a declarat Gabriel Dumitraşcu.

"În data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ  S.A.,  în  urma  reanalizării  situaţiei  contractuale  cu  clientul  său S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A., a luat act de faptul ca, în ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost îndeplinită condiţia stabilită de Consiliul de Administraţie, necesară şi obligatorie pentru "continuarea relaţiilor contractuale dupa data  de  15  noiembrie  2015 şi anume "Prezentarea până la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz", se arată într-un comunicat al companiei.

Pe de altă parte, Marcel Nicolaescu, director ELCEN, a precizat că a convenit cu Romgaz continuarea livrărilor de gaze, eşalonând datoria pe o perioadă de 3-5 ani. Nicolaescu arată că a trimis propunerea joi seara, după ora 22.00, după ce s-a încheiat sedinţa Consiliului de Administratie. Este convins ca Romgaz va accepta propunerea, având în vedere că "şi Romgaz este companie de stat, la fel ca Elcen şi la fel ca Radet".

Până la data prezentei Electrocentrale Bucureşti S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane RON catre ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relaţiilor contractuale, cu respectarea condiţiilor  solicitate  de  ROMGAZ,  respectiv  prezentarea  unui  program  asumat  de  stingere  a datoriilor restante, însoţit de instrumente de garantare

Romgaz a mai ameninţat Elcen cu sistarea gazelor şi la sfârşitul lui septembrie, însă atunci au ajuns la o înţelegere şi au decis prelungirea contractului până la 15 octombrie.

Elcen are o datorie de 362 milioane de lei către Romgaz. Însă şi Elcen are de recuperat o creanţă de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apă caldă şi căldura RADET.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO