E oficial: ruşii de la Rosneft au semnat un acord de furnizare de ţiţei cu CEFC China Energy

Economica.net
20 11. 2017
rosneft_48126300

Accesul la petrolul rusesc va ajuta China, cel mai mare importator mondial de ţiţei, în ambiţia sa de a crea un lanţ integrat global de aprovizionare cu petrol. În plus, acordul cu Rosneft va face din CEFC, odată un mic trader petrolier din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, unul din primii 10 mari comercianţi mondiali cu petrol, firma chineză putând contesta poziţia dominantă a traderilor occidentali precum Vitol şi Trafigura.

Într-un comunicat de presă difuzat luni, Rosneft a informat că va livra grupului CEFC China Energy până la 60,8 milioane tone de ţiţei pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Preţul pentru petrolul livrat va fi bazat pe o formulă care va ţine cont de preţul ţiţeiului pe piaţa mondială.

Săptămâna trecută, o sursă citată de Reuters a declarat că CEFC se aşteaptă să primească anul viitor între opt şi zece milioane de tone de ţiţei rusesc de tip ESPO de la zăcămintele ruseşti din Extremul Orient. Sursa a mai adăugat că restul petrolului furnizat CEFC va fi de tip Urals şi o mică cantitate va fi de tip Sokol. O altă sursă din interiorul CEFC a spus că grupul chinez se aşteaptă să primească două nave cu petrol rusesc în fiecare lună din primul trimestru al anului următor.

Anterior, în luna septembrie a acestui an, CEFC a anunţat că va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, iar tranzacţia cu Rosneft va permite Chinei să îşi extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.