E oficial! S-a vândut o bancă din România

MKB Bank, unitatea din Ungaria a băncii germane Bayerische Landensbank (BayerLB), a anunțat ieri, 2 ianuarie, că a semnat contractul de vânzare a participației sale directe de 96,3% din Nextebank România pe 31 decembrie 2013.
Economica.net - vin, 03 ian. 2014, 10:24
E oficial! S-a vândut o bancă din România

MKB a declarat că tranzacția așteaptă aprobarea Băncii Naționale a României, dar valoarea nu a fost făcută publică, se arată într-un comunicat al băncii.

Cumpărătorul este fondul de investiții Emerigng Europe Accession Fund, administrat de Axxess Capital.

MKB a anunțat încă de la începutul anului trecut intenția de a vinde operațiunile din România, însă încercările de vânzare către un fond de investiții au eșuat.

În toamna acestui an, presa relata că Nextebank va fi vândută către Axxess Capital, care controlează și IFN-ul Patria Credit.

MKB a cumpărat în octombrie 2006 55,4% din acțiunile băncii Romexterra, moment la care banca avea o cotă de piață de 0,8%. Romexterra a fost înfiinţată ca bancă de către un grup de investitori din apropierea controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

BayernLB a făcut din unitatea MKB brațul de expansiune în regiune, dar criza financiară a ruinat aceste planuri ale instituției financiare. Raportul financiar pentru prima jumătate a anului 2013 arăta o pierdere de 108 milioane de euro pentru MKB.

Ca parte a unui acord de salvare de 5 miliarde de euro cu guvernul german și Comisia Europeană, BayernLB trebuie să-și vândă acțiunile din MKB Bank până în 2015.

Vânzare ratată

Acest anunț al ungurilor de la MKB este similar cu cel de la începutul anului trecut. Atunci, banca a anunțat printr-un comunicat oficial că va vinde pachetul majoritar către fondul de investiții PineBridge Investments, controlat de un miliardar din Hong Kong. În plus, compania mai spunea că tranzacția are avizul de la BNR și Consiliul Concurenței, lucru care ulterior s-a dovedit a fi fals, iar Banca Națională a respins tranzacția.

La sfârșitul lunii iulie 2013, ziarul Bursa relata că grupul ungar MKB Bank ar fi ajuns la un acord cu administratorul de investiţii Axxess Capital privind vânzarea Nextebank, citând surse din piaţa bancară.

Șeful Axxess Capital, Horia Manda, declara pentru Capital la sfârșitul lunii octombrie că va face declarații când se va finaliza tranzacția.

 

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...