E oficial: Tavares, fost director la Renault, merge la Peugeot

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător auto francez, a confirmat recrutarea fostului director operaţional al Renault, Carlos Tavares, care va intra din ianuarie în consiliul de administraţie al grupului şi va prelua, anul viitor, funcţia de director general, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 08:30
E oficial: Tavares, fost director la Renault, merge la Peugeot

Actualul CEO, Philippe Varin, se va concentra în următoarea perioadă pe negocierile cu partenerii, a precizat grupul francez.

Peugeot a propus o majorare de capital de 3 miliarde euro, în urma căreia statul francez şi partenerul din China al companiei, Dongfeng Motor, ar urma să preia câte 20% din acţiuni, au declarat în luna octombrie surse apropiate situaţiei.

Dongfeng vrea însă o participaţie mai redusă, de aproximativ 10%, deoarece preferă să se concentreze pe extinderea parteneriatului cu Peugeot pe piaţa chineză, unde cele două companii produc automobile în joint-venture, au afirmat ulterior alte surse apropiate discuţiilor.

Peugeot încearcă să-şi reducă dependenţa de piaţa auto europeană, aflată aproape de minimul ultimilor 20 de ani în urma crizei financiare şi recesiunii.

În prezent, mai mult de jumătate din vânzările grupului francez sunt generate în Europa, iar parteneriatul cu Dongfeng este considerat cea mai bună opţiune pentru extinderea în afara cotinentului. Singura alternativă probabilă ar fi un bailout de la guvernul francez.

„Aparent, chinezii sunt ultima barcă de salvare pentru Peugeot. Într-un fel, PSA are noroc că a atras interesul unei companii chineze, deoarece sunt probleme uriaşe”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Center for Automotive Industry Research.

Peugeot anticipează că va utiliza în acest an 1,5 miliarde euro din rezervele de lichidităţi, iar divizia auto a grupului a înregistrat în prima jumătate a anului o pierdere operaţională de 510 milioane euro.

Recrutarea lui Tavares, numărul 2 în alianţa Renault-Nissan înainte de a demisiona la finele lunii august, ar putea face parte din strategia de negociere cu Dongfeng. Fostul executiv Renault are experienţă în ceea ce priveşte relaţiile de parteneriat Europa-Asia în industria auto şi ar putea oferi părţii chineze siguranţă că parteneriatul va rezista dincolo de încheierea mandatului lui Varin, care a anunţat că se va retrage anul viitor.

Peugeot a înregistrat în octombrie în Europa o scădere de 10% a vânzărilor, cel mai abrupt declin dintre marii producători auto prezenţi pe continent. Cota de piaţă a grupului francez în UE a coborât în ultimele 12 luni de la 11,8% la 11%.

Tavares are de asemenea experienţă în ceea ce priveşte restructurarea operaţiunilor aflate în dificultate. El a reuşit în 2009-2010 o relansare a diviziei nord-americane a Nissan, care a înregistrat în acel an fiscal un profit de 209 miliarde yeni (2 miliarde de dolari), faţă de o pierdere de 46,7 miliarde yeni în anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...