E oficial: Tavares, fost director la Renault, merge la Peugeot

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător auto francez, a confirmat recrutarea fostului director operaţional al Renault, Carlos Tavares, care va intra din ianuarie în consiliul de administraţie al grupului şi va prelua, anul viitor, funcţia de director general, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 08:30
E oficial: Tavares, fost director la Renault, merge la Peugeot

Actualul CEO, Philippe Varin, se va concentra în următoarea perioadă pe negocierile cu partenerii, a precizat grupul francez.

Peugeot a propus o majorare de capital de 3 miliarde euro, în urma căreia statul francez şi partenerul din China al companiei, Dongfeng Motor, ar urma să preia câte 20% din acţiuni, au declarat în luna octombrie surse apropiate situaţiei.

Dongfeng vrea însă o participaţie mai redusă, de aproximativ 10%, deoarece preferă să se concentreze pe extinderea parteneriatului cu Peugeot pe piaţa chineză, unde cele două companii produc automobile în joint-venture, au afirmat ulterior alte surse apropiate discuţiilor.

Peugeot încearcă să-şi reducă dependenţa de piaţa auto europeană, aflată aproape de minimul ultimilor 20 de ani în urma crizei financiare şi recesiunii.

În prezent, mai mult de jumătate din vânzările grupului francez sunt generate în Europa, iar parteneriatul cu Dongfeng este considerat cea mai bună opţiune pentru extinderea în afara cotinentului. Singura alternativă probabilă ar fi un bailout de la guvernul francez.

„Aparent, chinezii sunt ultima barcă de salvare pentru Peugeot. Într-un fel, PSA are noroc că a atras interesul unei companii chineze, deoarece sunt probleme uriaşe”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Center for Automotive Industry Research.

Peugeot anticipează că va utiliza în acest an 1,5 miliarde euro din rezervele de lichidităţi, iar divizia auto a grupului a înregistrat în prima jumătate a anului o pierdere operaţională de 510 milioane euro.

Recrutarea lui Tavares, numărul 2 în alianţa Renault-Nissan înainte de a demisiona la finele lunii august, ar putea face parte din strategia de negociere cu Dongfeng. Fostul executiv Renault are experienţă în ceea ce priveşte relaţiile de parteneriat Europa-Asia în industria auto şi ar putea oferi părţii chineze siguranţă că parteneriatul va rezista dincolo de încheierea mandatului lui Varin, care a anunţat că se va retrage anul viitor.

Peugeot a înregistrat în octombrie în Europa o scădere de 10% a vânzărilor, cel mai abrupt declin dintre marii producători auto prezenţi pe continent. Cota de piaţă a grupului francez în UE a coborât în ultimele 12 luni de la 11,8% la 11%.

Tavares are de asemenea experienţă în ceea ce priveşte restructurarea operaţiunilor aflate în dificultate. El a reuşit în 2009-2010 o relansare a diviziei nord-americane a Nissan, care a înregistrat în acel an fiscal un profit de 209 miliarde yeni (2 miliarde de dolari), faţă de o pierdere de 46,7 miliarde yeni în anul anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de la lansarea din 2019
Nimeni nu scapă. IRCC creşte la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, nivelul pentru trimestrul anterior, şi peste valoarea de ...
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale......
Cum arată propunerile Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pentru locuințele Iulius de la Iași
Cum arată propunerile Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pentru locuințele Iulius de la Iași
Dezvoltatorul Iulius a anunțat recent că a invitat patru birouri de arhitectură de renume mondial pentru a creiona viitoarea ...
O nouă creştere şi noi recorduri pentru ROBOR – joi, 30.06.2022
O nouă creştere şi noi recorduri pentru ROBOR – joi, 30.06.2022
ROBOR creşte şi atinge şi azi, joi, 30 iunie, cele mai mari valori din 2011 şi până acum.
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 4,4%, în primele cinci luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 4,4%, în primele cinci luni
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în primele cinci luni ale acestui an a scăzut cu 4,4%, în comparaţie ...