E.ON: 160 de incendii şi 7 victime, în Moldova, din cauza instalaţiilor defecte şi a echipamentelor electrice improvizate

Economica.net
23 10. 2014
incendiu_foc_8764345467_69001500

‘Instalaţiile electrice defecte şi echipamentele electrice improvizate au provocat la nivel naţional, în perioada 1 ianuarie-30 septembrie, un număr de 913 incendii la locuinţe, care au făcut 42 de victime, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.). În cele şase judeţe în care îşi desfăşoară activitatea compania E.ON Moldova Distribuţie au fost înregistrate, în acelaşi interval, 160 de incendii cauzate de instalaţiile şi echipamentele electrice, în vreme ce numărul victimelor s-a ridicat la 7. Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Suceava (49), urmat de judeţele Bacău (31), Neamţ (25), Botoşani şi Iaşi (câte 23), respectiv Vaslui (9). Majoritatea covârşitoare a evenimentelor nefaste au avut loc în mediul rural, fiind afectate cu precădere casele de locuit unifamiliale, conform datelor I.G.S.U’, se arată în comunicatul E.ON.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în cea mai mare parte a locuinţelor dimensionarea instalaţiei electrice în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc), scrie Agerpres.

‘Instalaţiile subdimensionate sau improvizate pentru alimentarea unor aparate de încălzit prezintă risc major de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Trebuie să avem în vedere că aceleaşi efecte pot să le aibă şi utilizarea unor echipamente electrice neomologate/artizanale sau ce prezintă anumite deficienţe. Un alt aspect foarte important de care trebuie să se ţină seama este apelarea la specialişti pentru realizarea instalaţiilor electrice atât pentru proiectare, cât şi pentru execuţie’, se mai arată în comunicat.

Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de remediere a unor eventuale defecţiuni.

În luna septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi E.ON România au încheiat parteneriatului ‘Împreună pentru siguranţă’. În cadrul acestuia, cele două părţi au derulat campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.