E.ON avertizează că va înregistra pierderi în 2015

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a anulat planurile de divizare a centralelor nucleare din această ţară, dar a avertizat că se aşteaptă la pierderi în 2015, transmit MarketWatch şi Bloomberg.
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 07:43
E.ON avertizează că va înregistra pierderi în 2015

Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

E.ON a precizat că va pregăti pentru 2015 listarea unei companii apărute prin divizarea sa, urmând ca separarea să se realizeze în a doua jumătate a lui 2016. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili şi reactoarele nucleare şi va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.

Reglementările din industria energiei şi preţul scăzut al energiei electrice şi al materiilor prime vor provoca pierderi în acest an, a avertizat compania germană, care va plăti dividende de 0,50 euro/acţiune pentru 2015.

Comitetul de supervizare al E.ON a aprobat propunerea conducerii care vizează păstrarea afacerilor din domeniul energiei nucleare din Germania şi a activităţilor legate de acest sector.

Decizia vine după ce Guvernul de la Berlin a anunţat că intenţionează să modifice legislaţia prin care companiile de utilităţi sunt răspunzătoare permanent de costurile legate de producerea energiei nucleare. Anunţul anterior al E.ON privind divizarea activităţilor nucleare a provocat speculaţii că firma vrea să scape de viitoarele costuri ale dezafectării reactoarelor nucleare şi evacuarea deşeurilor nucleare, iar plătitorii de taxe vor împărţi povara în cazul în care Uniper intră în insolvenţă.

E.ON se aşteaptă în acest an la un profit net de bază de 1,4 – 1,8 miliarde de euro şi un profit operaţional de 7 – 7,6 miliarde de euro.

Guvernul german nu are planuri concrete privind discuţii cu firmele din industrie referitoare la costurile dezafectării reactoarelor nucleare, a anunţat luna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.

Întrebat dacă Executivul intenţionează să aibă întâlniri cu operatorii centralelor nucleare pentru a discuta diverse probleme pe această temă, purtătorul de cuvânt a declarat: ‘Nu ştiu nimic de asta dar, sincer să fiu, nu văd necesitatea unei astfel de discuţii. Problema responsabilităţii companiilor pentru partea financiară legată de combustibilul nuclear nu este contestată’.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunţat că ţara sa va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...