E.ON crește cu 9 miliarde de euro valoarea investițiilor pe care le va face până în 2028 în tranziția energetică

Grupul E.ON va majora volumul investiţiilor planificate în Europa pentru perioada 2024-2028, de la 33 de miliarde de euro la 42 de miliarde de euro, concentrându-se pe reţelele energetice şi soluţiile de infrastructură energetică, se arată într-un comunicat al companiei, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 13 mart. 2024, 19:43
E.ON crește cu 9 miliarde de euro valoarea investițiilor pe care le va face până în 2028 în tranziția energetică

„Ambele domenii de activitate ale Grupului: Reţele energetice şi Soluţii pentru clienţi, au dat rezultate, pe întregul an, care au fost semnificativ peste nivelul anului precedent. E.ON îşi va stimula creşterea viitoare prin extinderea, din nou, a planului de investiţii pe termen mediu, cu aproximativ 30% faţă de planul anterior pe cinci ani. Din 2024 până în 2028, Grupul intenţionează să investească 42 de miliarde de euro în tranziţia energetică a Europei şi, prin urmare, într-un sistem energetic sigur, competitiv şi durabil. Aproximativ 70% din investiţii vor fi făcute în Germania”, se precizează în documentul citat.

În exerciţiul financiar 2023, EBITDA ajustat al Grupului de 9,4 miliarde de euro a fost cu 1,3 miliarde euro peste nivelul anului anterior şi, de asemenea, peste intervalul estimat de 8,6 până la 8,8 miliarde euro, care fusese ajustat în iulie. Venitul net ajustat al Grupului a crescut cu aproximativ 340 de milioane de euro, până la 3,1 miliarde de euro, peste estimările de 2,7 până la 2,9 miliarde de euro.

„Am înfruntat din nou situaţiile dificile din anul financiar 2023. Şi am obţinut din nou rezultate foarte bune care ne-au depăşit aşteptările. Pentru aceasta, le datorăm angajaţilor noştri un mare mulţumesc. Rezultatul este o dovadă a performanţei noastre operaţionale şi a succesului strategiei de investiţii şi de creştere. De asemenea, arată că beneficiem din ce în ce mai mult de focusul nostru strategic şi consecvent asupra reţelelor energetice şi a infrastructurii energetice sustenabile şi a soluţiilor pentru clienţi. Acest lucru face din E.ON una dintre companiile de top pentru tranziţia energetică din Europa”, a declarat Leonhard Birnbaum, CEO E.ON, potrivit comunicatului transmis miercuri.

Reţelele energetice au dat cea mai mare parte din veniturile Grupului. EBITDA ajustat al segmentului de 6,6 miliarde de euro reprezintă o creştere de 1,2 miliarde de euro de la un an la altul, pe fondul investiţiilor mai mari în infrastructura de reţea, arată sursa citată.

„Acest lucru ne asigură că E.ON poate conecta fără întrerupere surse regenerabile, pompe de căldură şi infrastructură de încărcare, oferind clienţilor din întreaga Europă acces la o energie sustenabilă. În 2023, E.ON a adăugat peste jumătate de milion de noi conectări la reţelele sale de distribuţie. Alături de investiţii tot mai mari, redresarea pieţei de energie a avut un impact pozitiv asupra reţelelor. Acest lucru a condus la o reducere semnificativă a costurilor de redispecerizare în Germania. Această scutire temporară va fi transferată clienţilor în anii următori, în taxele de distribuţie”, se menţionează în comunicatul companiei.

Pe segmentul Soluţii pentru clienţi, EBITDA ajustat a crescut cu 1,1 miliarde de euro de la un an la altul, până la 2,8 miliarde de euro, un impact pozitiv având condiţiile de pe piaţă precum stabilizarea în continuare a nivelurilor de preţ pe pieţele angro.

Grupul şi-a accelerat investiţiile în anul financiar 2023, extinzându-le la un total de 6,4 miliarde de euro. Investiţiile totale au fost cu aproximativ o treime mai mari decât în anul precedent şi cu circa 300 de milioane de euro peste prognoza ajustată în noiembrie.

E.ON a făcut şi în jur de 3.000 de angajări suplimentare.

Grupul a investit 5,2 miliarde de euro în extinderea, modernizarea şi digitalizarea reţelelor în 2023, cu aproximativ 35% mai mult decât în anul anterior. E.ON a crescut, de asemenea, investiţiile în soluţiile pentru clienţi cu 35%, ajungând la 1,1 miliarde de euro, din care majoritatea – aproximativ 700 de milioane de euro – au fost alocate afacerii de Soluţii de Infrastructură Energetică, care oferă soluţii de decarbonizare pentru clienţii din industrie, oraşe şi comunităţi.

Pentru anul curent, E.ON se aşteaptă la preţuri mai mari la nivelul pieţei en-gros şi la un nivel mai ridicat al inflaţiei şi ratelor dobânzilor faţă de perioada anterioară începerii crizei. Având în vedere aceste aspecte, compania anticipează că rezultatele sale pentru întregul an 2024 se vor normaliza, rezultând un EBITDA ajustat al Grupului cuprins între 8,8 şi 9 miliarde de euro. Se estimează că EBITDA ajustat al Grupului va creşte până la peste 11 miliarde de euro până în 2028.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...