E.ON: Este un moment bun pentru liberalizarea pieţei gazelor, însă mecanismele pieţei trebuie îmbunătăţite rapid

Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii casnici poate fi realizată înainte de termen, însă autorităţile trebuie să definească rapid mecanismele care să facă piaţa să funcţioneze optim şi care lipsesc în prezent, a declarat, marţi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 26 apr. 2016, 13:24
E.ON: Este un moment bun pentru liberalizarea pieţei gazelor, însă mecanismele pieţei trebuie îmbunătăţite rapid

‘Situaţia de acum, când preţurile pe pieţele internaţionale sunt foarte mici, reprezintă o şansă bună pentru ca Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) să liberalizeze piaţa timpuriu, însă acest lucru trebuie făcut la modul corect. Chiar dacă preţurile vor fi libere, vor fi formate de piaţă, autorităţile trebuie să monitorizeze atent piaţa, pentru a nu exista derapaje. Acum lucrurile nu merg bine, nu avem transparenţă în piaţă, iar producătorii nu vând suficient gaz pe bursă. Nu avem o parte din componentele de piaţă. Nu avem piaţă de echilibrare, nici piaţă pentru ziua următoare, cum există la energie electrică’, a susţinut Hajdinjak.

În plus, el a arătat că nu a fost definit încă un mecanism de protecţie a consumatorilor vulnerabili, mecanism care este vital într-o piaţă liberalizată.

Totodată, Hajdinjak a amintit şi de existenţa impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieţei, impozit pe care îl plătesc producătorii şi furnizorii de gaze.

‘Încă avem această suprataxare, care a fost gândită într-un alt context, când preţurile şi predicţia lor erau cu totul altele’, a arătat şeful E.ON România.

El a avertizat consumatorii de gaze să fie atenţi la ofertele furnizorilor, întrucât, în Germania, au fost situaţii în care clienţii au fost păcăliţi cu preţuri foarte mici, însă li s-au cerut plăţi în avans şi nu li s-a mai furnizat curentul promis.

‘Pentru consumatori, liberalizarea pieţei aduce un plus de competiţie, deci avantajele sunt clare. Totuşi, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la ofertele furnizorilor’, a mai spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, în Germania nu mai există preţuri reglementate, însă autorităţile monitorizează piaţa, astfel încât preţurile să fie cele corecte.

Săptămâna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Preţul gazelor de pe piaţa externă a scăzut atât de mult, încât a ajuns la nivelul celor de producţie internă din România, astfel că nu mai este nevoie de un calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, a spus Havrileţ.

‘Preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult şi continuă să scadă mai mult decât preţurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Părerea mea este că, odată ajunşi la nivelul de convergenţă a preţurilor, nu se mai susţine un calendar de liberalizare unde există preţuri mai mari decât cele de pe piaţă’, a explicat Havrileţ, la o dezbatere pe tema liberalizării pieţei.

Potrivit acestuia, faptul că încă există preţuri reglementate la niveluri mai mari decât cele din piaţa liberă ar putea fi considerat ajutor de stat pentru producătorii de gaze, ceea ce contravine legislaţiei europene.

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. Potrivit noului calendar, preţul gazelor pentru populaţie şi termocentrale va creşte anual cu câte 6 lei în 2016 şi 2017, urmând ca în 2018 calendarul să fie rediscutat.

Totodată, Havrileţ a mai spus că Guvernul ar trebui să modifice taxa specială de 60% pe veniturile suplimentare ale producătorilor şi furnizorilor de gaze, întrucât această taxă împiedică scăderea preţurilor pe piaţă.

‘Suprataxa de 60% este un element care vizează bugetul. Această taxă ar trebui rediscutată împreună cu Guvernul’, a spus Havrileţ.

El a arătat că, la momentul introducerii taxei, a fost luat ca referinţă un preţ al gazelor de 72 de lei pe MWh. În prezent, operatorii nu vor să scadă preţul din cauza acestei taxe, deşi piaţa ar impune acest lucru.

‘Noi am observat că suprataxarea, în acest moment în care preţurile scad sub 72 de lei pe MWh, impietează piaţa. Concret, faptul că există această taxă împiedică scăderea preţurilor’, a adăugat oficialul ANRE.

În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii şi furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieţei.

Conform Ordonanţei de Guvern nr. 7/2013, ‘operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozit stabilit în condiţiile prezenţei ordonanţe. Impozitul prevăzut la alin. (1) este de 60% din venitu rile suplimentare’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...