E.ON va raporta pierderi record din cauza costurilor asociate cu tranziţia la energia regenerabilă

E.ON va raporta anul acesta pierderi semnificative din cauza costurilor legate de dezafectarea reactoarelor sale nucleare, în condiţiile în care compania se confruntă şi cu deprecieri de active legate de supraevaluarea companiei Uniper, potrivit unui articol apărut în publicaţia germană Handelsblatt.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 06:24
E.ON va raporta pierderi record din cauza costurilor asociate cu tranziţia la energia regenerabilă

În 12 septembrie, E.ON şi-a redus majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON. Aproape o treime din cei aproape 14.000 de angajaţi ai Uniper vor fi în Rusia.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Handelsblatt că E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, va suferi probabil pierderi record în 2016 din cauza costurilor asociate cu tranziţia la energia regenerabilă.

Anul trecut, E.ON a raportat pierderi record de şapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), în urma scăderii preţurilor la electricitate, iar condiţiile dificile ar urma să continue şi anul acesta.

Firmele de utilităţi din Germania vând active din cauza costurilor cu dezafectarea centralelor şi a deciziei autorităţilor de la Berlin de a încuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizează termocentralele şi centralele nucleare.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile firmelor germane.

Miercuri, acţiunile E.ON au scăzut la Bursa de la Frankfurt, pe fondul informaţiilor că Executivul de la Berlin a aprobat un proiect de lege prin care se solicită operatorilor reactoarelor nucleare din Germania să plătească pentru fondul care se va ocupa de stocarea deşeurilor nucleare pe termen lung.

Companiile energetice au salutat decizia Guvernului de a-şi asuma în viitor responsabilitatea pentru a intermedia şi stoca deşeurile nucleare pe termen lung.

Datorită acestei legislaţii, compania apreciază că există şansa de a se ajunge la un consens privind această problemă controversată, se arată într-un comunicat al E.ON.

Anul acesta, E.ON a pus deoparte opt miliarde de euro pentru depozitarea deşeurilor nucleare şi două miliarde de euro prime de risc suplimentare.

Săptămâna trecută, revista germană WirtschaftsWoche a anunţat că E.ON ia în considerare divizarea unei părţi din reţeaua sa energetică sau majorarea capitalului, pentru a compensa scăderea taxelor la reţeaua de distribuţie, plata programată pentru stocarea deşeurilor radioactive şi posibilele deprecieri de active.

Planul ar urma să fie prezentat în 9 noiembrie, când cea mai mare companie de utilităţi din Germania va publica rezultatele financiare din trimestrul trei din 2016.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Corina Martin: Sunt posibile anulări ale sosirilor navelor de croazieră în Portul Constanţa, din cauza tensiunilor geopolitice
Corina Martin: Sunt posibile anulări ale sosirilor navelor de croazieră în Portul Constanţa, din cauza tensiunilor geopolitice
 Multe din sosirile navelor de croazieră maritime şi fluviale în Portul Constanţa din 2022 ar putea fi anulate din cauza ...
Număr de telefon şi platformă online la DSP Bucureşti pentru testarea RT-PCR la domiciliu sau în centrele de recoltare
Număr de telefon şi platformă online la DSP Bucureşti pentru testarea RT-PCR la domiciliu sau în centrele de recoltare
Ministerul Sănătăţii (MS) informează luni că persoanele din Capitală care prezintă simptome de SARS-CoV-2 cu indicaţie ...
Rusia acuză NATO că „exacerbează” tensiunile cu „isterie” desfăşurând forţe în Europa de Est
Rusia acuză NATO că „exacerbează” tensiunile cu „isterie” desfăşurând forţe în Europa de Est
Kremlinul a acuzat luni NATO şi Statele Unite de "exacerbarea" tensiunilor cu "isterie" prin decizia de a desfăşura nave ...