E&Y: Accesarea programelor de stimulente fiscale şi a fondurilor UE îmbunătăţesc fluxul de numerar al firmelor

Companiile româneşti trebuie să renunţe la amânarea rambursării datoriilor pentru a-şi rezolva problemele cu fluxul de numerar şi să se concentreze pe alte soluţii de generare a numerarului, este de părere compania Ernst & Young România.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 11:28
E&Y: Accesarea programelor de stimulente fiscale şi a fondurilor UE îmbunătăţesc fluxul de numerar al firmelor

‘Chiar şi în contextul recentei relaxări a creditării din partea băncilor comerciale din România, finanţarea bancară nu este încă o sursă de numerar accesibilă pentru multe IMM-uri. De aceea, companiile româneşti trebuie să se concentreze pe alte soluţii de generare a numerarului: managementul performant al capitalului de lucru, creşterea eficienţei fiscale sau îmbunătăţiri operaţionale ale funcţiei financiare’, precizează Constantin Măgdălina, Knowledge Management, EY România.

Reprezentantul companiei de consultanţă prezintă şi câteva opţiuni pe care le poate avea în vedere un director financiar pentru consolidarea fluxului de numerar. Una dintre opţiuni vizează gestionarea poziţiei de numerar pe toată durata anului financiar, nu doar la momentele de raportare.

‘Înaintea crizei, mulţi directori din companii se concentrau pe rezultatele financiare dorite pe măsură ce se apropiau de finalul anului financiar. Pentru a obţine rezultatele ţintite de acţionari, unele firme întârziau plăţile către furnizori şi făceau vânzări rapide către clienţi. Rezultă, astfel, o reducere a stocurilor şi se genera creşterea veniturilor. Însă, companiile nu trebuie să acţioneze precipitat la momentele de raportare, ci să adopte o gestiune a numerarului eficientă şi consecventă pe toată durata anului’, consideră specialistul EY România.

El propune şi accesarea unor programe de stimulente fiscale.

‘În România, companiile implicate în cercetare-dezvoltare sau cele care deţin proprietatea intelectuală asupra unor active beneficiază de două programe de stimulente fiscale: amortizarea accelerată a activelor (maximum 50% din valoarea fiscală a activului poate fi amortizată în primul an de folosinţă) şi deducerea suplimentară pentru cheltuieli eligibile aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare, majorată din februarie 2013, de la 20% la 50%’, mai spune acesta.

Atragerea fondurilor europene reprezintă o altă variantă pentru companiile româneşti în vederea îmbunătăţirii fluxului de numerar. Pe lângă acest avantaj, firmele care accesează fonduri europene, proces cu cerinţe de raportare serioase, se pot bucura ulterior de o mai mare deschidere a băncilor la solicitări de creditare.

O altă opţiune se bazează pe simple schimbări în procesele interne, cum ar fi contactarea clienţilor restanţi după sau înainte de scadenţa datoriei, care pot avea ca rezultat îmbunătăţirea performanţei capitalului de lucru, reducând nevoia de numerar din companie.

‘Optimizarea poziţiei fiscale poate avea un impact imediat asupra numerarului. Simpla introducere greşită a unui cod de facturare în sistem poate conduce la ineficienţă fiscală. Acţionarii presează directorii financiari ca din gestionarea plăţii taxelor să genereze eficienţe de numerar pentru companii. De aceea aceştia trebuie să coordoneze îndeaproape funcţia fiscală în cadrul departamentului financiar’, susţine reprezentantul EY România.

Reproiectarea modelului de business şi a lanţului de aprovizionare şi gestionare pot genera, de asemenea, îmbunătăţirea fluxului de numerar, în opinia lui Constantin Măgdălina.

‘Volatilitatea cererii şi a mediului economic a apropiat furnizorii şi clienţii. Pentru a avea o imagine mai clară asupra clienţilor, furnizorii solicită informaţii de la punctele de vânzare cu privire la produsele vândute, volumul şi viteza de rotaţie a acestora pentru a previziona şi gestiona cererea şi ciclul de rotaţie al stocurilor’, subliniază EY România.

De asemenea, companiile pot opta pentru vânzarea activelor cu randamente scăzute, mai spun specialiştii companiei de consultanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...