E&Y: România reapare ca o ţintă importantă pentru investiţiile regionale

Economica.net
08 11. 2013
romania_in_europa_23445567_76062700_17194500

,,Putem astfel considera că România este aşteptată să devină o piaţă de interes pentru investiţiile regionale’, a afirmat Florin Vasilică, lider al departamentului de Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Restabilirea încrederii în economiile locale, disponibilitatea numerarului şi a creditelor vor genera o revenire a activităţii de fuziuni şi achiziţii în Europa Centrală şi de Sud-Est, după o perioadă de scădere a tranzacţiilor. Un procent destul de important, de 36%, dintre executivi se aşteaptă la o creştere a activităţii de tranzacţionare la nivel global iar un sfert dintre aceştia intenţionează să acţioneze ei înşişi.

Piaţa rămâne încă foarte sensibilă la problemele geopolitice iar eventualele şocuri ar putea prelungi întreruperile pe termen scurt ale fluxului de tranzacţii, conform concluziilor barometrului EY. În condiţiile în care măsurile de creştere organică asigură doar randamente în scădere, activitatea de M&A (fuziuni şi achiziţii) vă fi singura cale de creştere concretă.

Conform studiului EY, 87% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul de M&A la nivel mondial să se îmbunătăţească sau să rămână stabil, 59% văd o îmbunătăţire a economiei globale, 67% intenţionează să folosească în mai mare măsură creditarea pe măsură ce mărimea tranzacţiilor va creşte, în timp ce 29% se concentrează mai mult pe investiţiile în pieţele emergente, iar 80% consideră că accesul la credite s-a stabilizat sau s-a îmbunătăţit.

În zona Europei Centrale şi de Sud-Est, 51% dintre executivi se aşteaptă ca volumul de noi tranzacţii să rămână stabil în următoarele 12 luni şi aproximativ 36% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul să crească. Volumul de tranzacţii noi este determinat de o aliniere a factorilor fundamentali: aşteptări pozitive în privinţa economiei, o disponibilitate crescută a creditării, imperativul pentru creştere şi aşteptările de a crea locuri de muncă.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.