EBU îi scrie preşedintelui Băsescu să ia măsuri pentru deblocarea activităţii TVR

Preşedintele general al European Broadcasting Union (EBU), Ingrid Deltenre, îl îndeamnă pe preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri pentru desfăşurarea activităţii normale a TVR, ale cărei conturi au fost blocate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 19:48
EBU îi scrie preşedintelui Băsescu să ia măsuri pentru deblocarea activităţii TVR

„Deşi nu suntem în poziţia de a judeca de ce s-a recurs la această măsură drastică, în numele EBU, vă îndemn în cel mai sincer mod – în scopul prevenirii prejudicierii permanente a TVR şi a serviciilor sale – să înlăturaţi acest obstacol şi să permiteţi acestui important radiodifuzor să îşi reia activităţile normale”, scrie Ingrid Deltenre în scrisoarea adresată şefului statului.

Această scrisoarea a fost trimisă şi premierului Victor Ponta şi preşedinţilor Comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat, Raluca Turcan şi Sergiu Nicolaescu.

Reprezentantul EBU – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, în care Televiziunea Română este membru – afirmă că este foarte preocupat de situaţia TVR, ale cărei conturi au fost blocate pe 21 mai.

„Drept urmare, serviciul public de televiziune din ţara dumneavoastră se află în imposibilitatea de a face orice fel de plăţi şi nu îşi mai poate îndeplini pe deplin rolul de serviciu public pentru cetăţenii români”, susţine Ingrid Deltenre în scrisoare.

Ea precizează că Televiziunea Română este finanţată din fonduri publice „pentru a-şi putea îndeplini misiunea de serviciu public de televiziune”, misiune definită prin Protocolul privind sistemul de radiodifuziune publică din statele membre, din cadrul Tratatului de la Amsterdam.

În plus, Ingrid Deltenre arată că TVR are datorii de 15 milioane de franci elveţieni la EBU.

„Dacă datoriile la EBU nu vor fi plătite, vom fi obligaţi să lăsăm Televiziunea Română fără drepturile de difuzare a unor importante evenimente sportive, inclusiv Jocurile Olimpice de la Londra şi Campionatul European de Fotbal din această vară, pentru care EBU a negociat drepturile de difuzare în numele TVR. Ar fi, în mod natural, o enormă pierdere pentru Televiziunea Română şi sunt sigură că doriţi să evitaţi această posibilitate”, subliniază Ingrid Deltenre.

Pe 21 mai ANAF a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat, din 2005 până la finalul anului 2011, în valoare de 272.699 mii lei, potrivit TVR.

Ulterior, Televiziunea Română a transmis o solicitare ANAF privind încheierea unui acord de eşalonare a plăţilor către stat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE au avizat tacit etichetarea drept verzi a investițiilor în gaze naturale și nuclear. Parlamentul European încearcă însă să blocheze proiectul
Statele UE au avizat tacit etichetarea drept verzi a investițiilor în gaze naturale și nuclear. Parlamentul European încearcă ...
Proiectul introducerii în "taxonomia verde" a UE a gazului şi energiei nucleare a primit avizul tacit al statelor membre, dar eurodeputaţii vor încerca miercuri să-l blocheze în cadrul votului......
MIPE: Toate țintele și jaloanele din PNRR asumate de Guvern în trimestrul II din 2022 sunt îndeplinite
MIPE: Toate țintele și jaloanele din PNRR asumate de Guvern în trimestrul II din 2022 sunt îndeplinite
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță că toate cele 27 de ținte și jaloane din Planul Național ...
ANPC a declanșat controale la Wizz Air și Ryanair în urma plângerilor depuse de clienți
ANPC a declanșat controale la Wizz Air și Ryanair în urma plângerilor depuse de clienți
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început o investigaţie de fond la companii aeriene care ...
Germania revine la austeritate. Berlinul anunță reintroducerea frânei datoriilor
Germania revine la austeritate. Berlinul anunță reintroducerea frânei datoriilor
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner (foto), a descris vineri revenirea Germaniei la austeritate prin reinstituirea ...