Ecaterina Andronescu: Programele europene au avut o contribuţie majoră asupra educaţiei româneşti

Programele europene de tip Tempus, Socrates, Leonardo şi Erasmus au avut o contribuţie majoră asupra sistemului educaţional românesc, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cu prilejul lansării evenimentului "Tineret în mişcare în România".
Economica.net - mie, 26 sept. 2012, 18:18
Ecaterina Andronescu: Programele europene au avut o contribuţie majoră asupra educaţiei româneşti

„Am avut de câştigat de pe urma unor astfel de programe pentru că experienţa pe care au câştigat-o generaţiile tinere a făcut punţi de comunicare între învăţământul românesc şi cel străin”, a afirmat ministrul.

Andronescu a afirmat că şi-ar dori ca mişcarea de mobilitate a studenţilor să aibă un dublu sens, iar un număr mare de studenţi străini să studieze în România.

Demnitarul a arătat că sunt multe programe de cercetare, de doctorat, masterat şi licenţă care se desfăşoară între mai multe universităţi.

Andronescu a precizat că programele din fondurile europene şi în special cele din Fondul Social European au ajutat foarte mult sistemul educaţional şi a afirmat că fără acestea „aproape că ar fi trebuit închise unele şcoli doctorale”.

La rândul său, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, a subliniat ideea că ţările europene cu cea mai bună protecţie socială sunt şi cele mai dezvoltate.

Idu a anunţat că înainte de sfârşitul acestui an Comisia Europeană va lansa un set de programe pentru tineri.

El a subliniat faptul că în Europa există 5,5 milioane de tineri şomeri, 42% dintre tineri sunt angajaţi cu contracte temporare şi 29% part-time.

Acesta a avertizat că foarte mulţi tineri abandonează şcoala şi o mare parte nu urmează vreo formă de educaţie.

Nicolae Idu a mai spus că tinerii europeni nu trebuie să-şi piardă speranţa pentru găsirea unui loc de muncă, iar statele europene vor trebui să caute soluţii pentru crearea de job-uri.

În opinia sa, mobilitatea de a studia în alte state reprezintă un drept european.

Reprezentantul CER a mai menţionat că peste 40% dintre angajatori agreează o experienţă de muncă şi educaţie în alt stat.

Cu prilejul lansării evenimentului „Tineret în mişcare în România” au fost acordate miercuri şi premii pentru concursul „Poveşti în mişcare – Cea mai frumoasă experienţă de mobilitate”.

Evenimentul „Tineret în mişcare în România” se va desfăşura în zilele de 27 şi 28 septembrie în Parcul Tineretului şi va prezenta programele de învăţare ale Uniunii Europene.

Tinerii vor avea posibilitatea de a strânge informaţii cu privire la programele UE participând la discuţii, ascultând recomandări şi împărtăşind experienţa lor de studiu, muncă şi voluntariat în străinătate.

Evenimentul va oferi tinerilor şansa de a lua parte la workshopuri, dezbateri, teatru de improvizaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...