Echipa de campanie a lui Barack Obama a colectat în februarie 45 de milioane de dolari

Barack Obama şi Partidul Democrat au colectat în februarie 45 de milioane de dolari pentru finanţarea campaniei sale în vederea realegerii în noimebrie, a anunţat luni echipa preşedintelui american, o sumă cu 50% mai mare decât în ianuarie, dar mai mică decât acum patru ani, relatează AFP.
Economica.net - lun, 19 mart. 2012, 16:43
Echipa de campanie a lui Barack Obama a colectat în februarie 45 de milioane de dolari

Într-un comunicat postat pe site-ul său, Comitetul de campanie a dezvăluit că 348.000 de persoane au donat bani candidatului sau democraţilor în februarie. Aceste 45 de milioane de dolari ridică la 180 de milioane de dolari suma colectată de Obama şi partidul său de la lansarea campaniei în aprilie 2011.

În ianuarie, ei au obţinut 29 de milioane de dolari.

Aceste sume sunt, totuşi, în scădere faţă de cele 55 de de milioane de dolari colectate de Obama în februarie 2008, când îşi disputa învestitura democrată cu Hillary Clinton. În total, în 2007-2008, Obama a obţinut o sumă-record de 750 de milioane de dolari.

Mitt Romney, favoritul la obţinerea învestiturii republicane cu scopul de a-l înfrunta pe Obama pe 6 noiembrie, a obţinut până în prezent doar 75 de milioane de dolari în 11 luni, dintre care 11,5 milioane de dolari în februarie.

Partidul Republican a relevat scăderea contribuţiilor înregistrate de Obama între februarie 2012 în comparaţie cu februarie 2008, apreciind că „după trei ani de politici care au condus ţara la un nivel record al datoriei, un nivel crescut al şomajului şi preţuri în creştere la carburanţi şi cheltuieli medicale, este evident că preşedintele Obama întâmpină dificultăţi în a-i convinge pe alegători că merită un nou mandat”.

„Preşedintele care a făcut campanie pe tema schimbării şi speranţei nu a mulţumit ţara, iar americanii sunt entuziasmaţi la ideea de a-l înlocui în noiembrie, lucru care poate fi observat atât în colectarea de fonduri, cât şi în sondaje”, a subliniat într-un comunicat Kirsten Kukowski, o purtătoare de cuvânt a formaţiunii conservatoare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Obama, Ben LaBolt, a subliniat pe Twitter că aspiranţii „Partidului Republican cheltuiesc banii pe care îi colectează în atacuri reciproce. Noi suntem pe cale să strângem fonduri pentru infrastructura destinată alegerilor generale”.

Aceste colectări de fonduri sunt cruciale, deoarece permit candidaţilor să străbată ţara pentru a se întâlni cu alegătorii şi să achiziţioneze spaţii publicitare costisiotoare la televiziune.

Însă aceste sume oferă doar o imagine incompletă a cursei pentru obţinerea de fonduri, după ce regulile finanţării campaniilor electorale naţionale au fost modificate în 2010. Curtea Supremă a Statelor Unite a înlăturat, atunci, plafoanele contribuţiilor întreprinderilor pentru „super comitetetele de acţiune politică” sau „super-PAC”.

Aceste grupuri, care nu pot susţine în mod direct un candidat, dar care sunt libere să achiziţioneze spaţii publicitare pentru promovarea unui mesaj, au fost utilizate din abundenţă de către Romney şi concurenţii săi republicani.

Obama a acceptat de curând ideea de a beneficia de asemenea structuri, după ce iniţial le-a criticat. Fondurile colectate de către „super-PAC”-uri nu mai sunt incluse în datele prezentate de echipele lui Obama şi Romney.

Barack Obama participă în prezent la reuniuni de colectare de fonduri într-un ritm accelerat. El a colectat aproximativ cinci milioane de dolari numai vinerea recută.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...