Ecofin califică drept „propagandă” ideea ieşirii Greciei din zona euro

Miniştrii Finanţelor din zona euro au respins speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro, calificându-le drept "propagandă şi nonsens", şi au indicat că ar putea fi dispuşi să "înmoaie" unele prevederi ale acordului de finanţare externă cu statul elen, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 08:59
Ecofin califică drept

Oficialii europeni au subliniat însă că Grecia trebuie să respecte termenii programului de „bailout” convenit cu UE şi FMI.

Totuşi, dacă statul elen va reuşi să formeze un guvern legitim care să subscrie acordului cu instituţiile financiare internaţionale, atunci unele ţinte din program ar putea fi „înmuiate”, a indicat Jean-Claude Juncker, preşedintele forumului miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„Nu văd, nici măcar pentru o secundă, ieşirea Greciei din zona euro. Este un nonsens, este propagandă. Ieşirea Greciei din zona euro nu a fost o temă de discuţie astăzi. Nimeni, absolut nimeni, nu a ridicat această problemă. Însă populaţia Greciei, cetăţenii ei, trebuie să ştie că am convenit asupra unui program care trebuie implementat”, a spus Juncker luni seara, după încheierea şedinţei miniştrilor de Finanţe din zona euro.

La nouă zile după alegerile generale din 6 mai, încheiate cu un rezultat extrem de fragmentat, partidele politice din Grecia nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare dispusă să susţină acordul cu instituţiile financiare internaţionale.

Sondajele arată că partidele poziţionate împotriva acordului de finanţare externă ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma organizării unei noi runde a alegerilor generale, care ar putea avea loc în luna iunie.

Oficialii europeni au indicat clar că spaţiul de manevră pentru renegocierea acordului de 130 miliarde euro cu Grecia este foarte restrâns, însă Juncker s-a arătat dispus să ofere indulgenţă Atenei dacă partidele politice vor reuşi să-şi depăşească divergenţele şi să formeze o coaliţie de guvernare care să subscrie programului convenit cu UE şi FMI.

„Dacă ar apărea schimbări dramatice de situaţie, nu am exclude o dezbatere privind extinderea termenelor (impuse Greciei pentru atingerea unor ţinte – n.r.). Nu spun că există o intenţie de a prelungi perioadele, însă trebuie să facem lucrurile într-o ordine. Avem nevoie de un guvern în Grecia. Guvernul Greciei trebuie să arate clar că va respecta în totalitate programul. În circumstanţe excepţionale, nu am exclude posibilitatea unor discuţii privind acordul. Nu a fost discutat astăzi (luni – n.r.), pentru că celelalte două condiţii nu au fost respectate: nu avem un guvern în Grecia şi nu au apărut circumstanţe excepţionale. În orice caz, nu ar exista modificări substanţiale”, a explicat Juncker.

Premierul în exerciţiu al Greciei, tehnocratul Lucas Papademos, a indicat luni că statul elen ar putea rămâne fără bani încă din luna iunie în lipsa unui guvern învestit care să poată obţine următoarea tranşă din finanţarea externă.

Pe pieţele financiare, mulţi investitori pariază deja pe falimentul Greciei şi ieşirea statului din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...