Ecofin califică drept „propagandă” ideea ieşirii Greciei din zona euro

Miniştrii Finanţelor din zona euro au respins speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro, calificându-le drept "propagandă şi nonsens", şi au indicat că ar putea fi dispuşi să "înmoaie" unele prevederi ale acordului de finanţare externă cu statul elen, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 08:59
Ecofin califică drept

Oficialii europeni au subliniat însă că Grecia trebuie să respecte termenii programului de „bailout” convenit cu UE şi FMI.

Totuşi, dacă statul elen va reuşi să formeze un guvern legitim care să subscrie acordului cu instituţiile financiare internaţionale, atunci unele ţinte din program ar putea fi „înmuiate”, a indicat Jean-Claude Juncker, preşedintele forumului miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„Nu văd, nici măcar pentru o secundă, ieşirea Greciei din zona euro. Este un nonsens, este propagandă. Ieşirea Greciei din zona euro nu a fost o temă de discuţie astăzi. Nimeni, absolut nimeni, nu a ridicat această problemă. Însă populaţia Greciei, cetăţenii ei, trebuie să ştie că am convenit asupra unui program care trebuie implementat”, a spus Juncker luni seara, după încheierea şedinţei miniştrilor de Finanţe din zona euro.

La nouă zile după alegerile generale din 6 mai, încheiate cu un rezultat extrem de fragmentat, partidele politice din Grecia nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare dispusă să susţină acordul cu instituţiile financiare internaţionale.

Sondajele arată că partidele poziţionate împotriva acordului de finanţare externă ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma organizării unei noi runde a alegerilor generale, care ar putea avea loc în luna iunie.

Oficialii europeni au indicat clar că spaţiul de manevră pentru renegocierea acordului de 130 miliarde euro cu Grecia este foarte restrâns, însă Juncker s-a arătat dispus să ofere indulgenţă Atenei dacă partidele politice vor reuşi să-şi depăşească divergenţele şi să formeze o coaliţie de guvernare care să subscrie programului convenit cu UE şi FMI.

„Dacă ar apărea schimbări dramatice de situaţie, nu am exclude o dezbatere privind extinderea termenelor (impuse Greciei pentru atingerea unor ţinte – n.r.). Nu spun că există o intenţie de a prelungi perioadele, însă trebuie să facem lucrurile într-o ordine. Avem nevoie de un guvern în Grecia. Guvernul Greciei trebuie să arate clar că va respecta în totalitate programul. În circumstanţe excepţionale, nu am exclude posibilitatea unor discuţii privind acordul. Nu a fost discutat astăzi (luni – n.r.), pentru că celelalte două condiţii nu au fost respectate: nu avem un guvern în Grecia şi nu au apărut circumstanţe excepţionale. În orice caz, nu ar exista modificări substanţiale”, a explicat Juncker.

Premierul în exerciţiu al Greciei, tehnocratul Lucas Papademos, a indicat luni că statul elen ar putea rămâne fără bani încă din luna iunie în lipsa unui guvern învestit care să poată obţine următoarea tranşă din finanţarea externă.

Pe pieţele financiare, mulţi investitori pariază deja pe falimentul Greciei şi ieşirea statului din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova își manifestă satisfacția în urma demisiei lui Boris Johnson. Kievul îi mulțumește pentru tot ajutorul acordat
Moscova își manifestă satisfacția în urma demisiei lui Boris Johnson. Kievul îi mulțumește pentru tot ajutorul acordat
Rusia a salutat joi, cu ironie, demisia premierului britanic Boris Johnson, căruia în schimb Ucraina i-a mulţumit pentru sprijinul primit de când a început invazia rusă în februarie,......
Impactul utilizării de software HR și payroll asupra companiilor BPO
Impactul utilizării de software HR și payroll asupra companiilor BPO
Externalizarea resurselor umane este o tendință în creșterea semnificativă în mediul de afaceri actual. O astfel de ...
Argentina anunță că are sprijinul Chinei pentru a să alătura grupului BRICS
Argentina anunță că are sprijinul Chinei pentru a să alătura grupului BRICS
Guvernul de la Buenos Aires a afirmat joi că a primit sprijinul oficial al Chinei pentru cererea ca Argentina să se alăture ...
Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa în această vară
Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa în această vară
Europenii riscă să rămână fără Facebook și Instagram care ar putea fi închise în această vară, după ce Autoritatea ...