Economia a crescut cu 0,5% în trimestrul doi

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de peste 149,51 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 07:33
Economia a crescut cu 0,5% în trimestrul doi

În serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 138,25 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul II 2011.

‘În ramura ‘Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport’ s-a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (+3,7%), urmată de construcţii (+3,6%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+1,5%), tranzacţii imobiliare (+1,1%), industrie (+0,3%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+0,3%)’, se arată în document.

Potrivit acestuia, reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială (-2.1%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-1,6%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (-1,6%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,9%).

‘Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 5,7%. Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 2,4%’, arată datele Institutului.

Acestea mai arată că un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii (+0,2%) şi scăderii volumului exporturilor (-0,5%).

‘Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 247727,8 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,7% faţă de semestrul I 2011. Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (+2,3%), activităti profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,5%), şi informaţii şi comunicaţii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 14,3 puncte procentuale’, mai arată INS.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 0,9% în România, iar autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la un avans al PIB de 1,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...