Economia Chinei este sub presiune în urma încetinirii producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul

Redresarea Chinei, a doua economie mondială, îşi pierde avântul, după ce creşterea producţiei fabricilor şi a vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iulie, din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a inundaţiilor, care au perturbat afacerile, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 16 aug. 2021, 12:48
Economia Chinei este sub presiune în urma încetinirii producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul

Luna trecută, producţia industrială a urcat cu 6,4% în ritm anual, arată datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 7,8%, după o expansiune de 8,3% în iunie.

De asemenea, vânzările cu amănuntul au crescut în iulie cu 8,5% în ritm anual, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 11,5%, după o expansiune de 12,1% în iunie.

Pieţele bursiere din Asia şi Europa înregistrau scăderi luni, în urma publicării datelor dezamăgitoare privind economia chineză.

Alte date publicate luna aceasta arată în iulie o redresare neaşteptată a exporturilor, care au fost factorul cheie al impresionantei redresări a Chinei după pandemie.

Fu Linghui, purtător de cuvânt al NBS, a apreciat luni că redresarea Chinei rămâne inegală din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a dezastrelor naturale. „Redresarea economiei interne încă se confruntă cu multe dificultăţi, în urma sporirii presiunilor asupra producţiei”, a explicat oficialul chinez.

De asemenea, preţurile mai ridicate ale materiilor prime afectează IMM-urile din China. „Nu îndrăznim să creştem preţurile produselor noastre, dar nici nu le putem scădea, deoarece nu am mai avea profit deloc”, a declarat pentru Reuters un director al unei fabrici de echipamente medicale din provincia Jiangsu.

Din ce în ce mai mulţi analişti îşi înrăutăţesc estimările privind avansul economiei chineze în 2021. PPIB-ul Chinezi a înregistrat un avans anual de 7,9% în trimestrul doi din 2021, după o expansiune de 18,3% în primele trei luni din 2021.

Analiştii de la ANZ previzionează în acest an o creştere a economiei chineze de 8,3%, faţă de un avans de 8,8% estimat iniţial, din cauza datelor dezamăgitoare din iulie.

PIB-ul Chinei a urcat cu 2,30% anul trecut, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemie.

Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
QUALITANCE îl numește CEO pe Radu Constantinescu, cofondat al companiei românești de tehnologie
QUALITANCE îl numește CEO pe Radu Constantinescu, cofondat al companiei românești de tehnologie
QUALITANCE, companie internațională de tehnologie și inovație, fondată în România, anunță că operațiunile companiei ...
Rusia vrea ca forţele NATO să plece din România şi Bulgaria – MAE rus
Rusia vrea ca forţele NATO să plece din România şi Bulgaria – MAE rus
Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor ...
Un nou record – Cele mai multe cazuri noi de la începutul pandemiei, în România: aproape 20.000 de infecţii în 24 de ore. Bucureşti sare de opt la rata de infectare – Coronavirus vineri, 21 ianuarie 2022
Un nou record – Cele mai multe cazuri noi de la începutul pandemiei, în România: aproape 20.000 de infecţii în ...
Criza Coronavirus vineri, 21 ianuarie 2022 - 19.649 cazuri noi în 24 de ore, un nou record în România, de la începutul ...