Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei

Economia franceză va reveni la nivelul anterior pandemiei de coronavirus (COVID-19) la începutul anului viitor, deoarece ridicarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare stimulează o redresare mai solidă decât s-a estimat în semestrul doi din 2021, se arată într-un raport publicat luni de Banca Franţei, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 14 iun. 2021, 21:56
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei

Banca Franţei a îmbunătăţit prognoza privind evoluţia celei de-a doua economii a zonei euro, care ar urma să înregistreze în 2021 o creştere de 5,8%, faţă de un avans de 5,4% previzionat în martie, după ce cheltuielile şi investiţiile ridicate au ajutat PIB-ul Franţei să depăşească media din zona euro. Pierderea productivităţii în urma crizei este de asemenea mai redusă decât se estima, iar Banca Franţei a revizuit în creştere şi previziunile pentru 2022 şi 2023, la 4,1% şi, respectiv, 2%.

„În ceea ce priveşte ieşirea din criză, economia nu a ajuns încă la acel moment dar accelerează considerabil. Există două motoare de creştere: cheltuielile de consum şi investiţiile, care corespund revenirii încrederii – cheia redresării”, a afirmat guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

Impulsionarea redresării zonei euro a provocat o dezbatere în rândul membrilor BCE privind momentul şi modul în care vor fi retrase măsurile de sprijin. Villeroy a declarat că orice discuţii pe acest subiect sunt speculative iar recenta accelerare a inflaţiei, care ar putea determina BCE să înăsprească politica monetară, este doar temporară.

Banca Franţei se aşteaptă acum ca rata inflaţiei în 2021 să se situeze la 1,5%, faţă de un nivel de 1,1% previzionat în martie. Apoi rata inflaţiei ar urma să scadă la 1,2% în 2022 şi în 2023.

Conform datelor publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică (Insee), declinul PIB-ului Franţei în 2020 a fost de 8%, în timp ce deficitul public s-a situat la 9,2% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...